Oud-voorzitter ondernemingsraad Nationale Politie: ‘Ik heb PTSS’

Fraudezaak Tijdens een regiezitting voor de rechtbank in Zwolle verklaarde Frank Giltay concentratieproblemen te hebben als gevolg van een posttraumatische stressstoornis.

Na signalen van fraude en verduistering werd een disciplinair onderzoek ingesteld tegen oud-voorzittervan de ondernemingsraad van de Nationale Politie. Foto Lex van Lieshout / ANP
Na signalen van fraude en verduistering werd een disciplinair onderzoek ingesteld tegen oud-voorzittervan de ondernemingsraad van de Nationale Politie. Foto Lex van Lieshout / ANP

De van grootschalige fraude verdachte voormalige voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie Frank Giltay zegt te lijden aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Tijdens een regiezitting voor de rechtbank in Zwolle verklaarde Giltay maandag moeite te hebben zich te concentreren. Dat zou een gevolg zijn van PTSS. Giltay (57) wordt ervan verdacht voor vele duizenden euro’s privéuitgaven ten onrechte bij de politie te hebben gedeclareerd. Hij was tot 2016 vier jaar lang voorzitter van de COR. Daarvoor was hij jarenlang voorzitter van de ondernemingsraad van de politie in Amsterdam.

Giltay zei niet waar hij PTSS heeft opgelopen en hoe deze stoornis is vastgesteld. Hij wilde maandag geen vragen beantwoorden van NRC. PTSS komt relatief veel voor bij politiemensen. Ze krijgen tijdens hun werk regelmatig te maken met ernstige incidenten, geweld en agressie. Soms zijn die incidenten zo heftig, dat agenten er getraumatiseerd door raken.

Lees ook: Fraudezaak politie kan beerput openen

Juridische bijstand

Omdat Giltay last heeft van PTSS vindt de rechtbank dat hij zich in de strafzaak moet laten bijstaan door een advocaat. Vorig jaar staakte hij de samenwerking met zijn advocaat David Duijvelshoff omdat hij de kosten van juridische bijstand niet meer zei te kunnen betalen. De politievakbond, die aanvankelijk zijn advocaat betaalde in het disciplinaire onderzoek dat door zijn werkgever tegen Giltay werd ingesteld na signalen van fraude en verduistering, wil niet de advocaat betalen in de strafzaak.

De rechtbank besloot maandag dat er weer contact wordt opgenomen met Duijvelshoff om te zien of hij alsnog bereid is Giltay op kosten van de staat bij te staan. „Gelet op de omvang van het dossier” is dit wenselijk, zei de voorzitter van de rechtbank.

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Giltay is nu gepland voor 9 september. Op 12 september staan zijn partner en de directeur van een boekingskantoor uit Almere terecht wegens fraude.