Minister Schouten wil boeren onderling afspraken laten maken

Met de nieuwe plannen wil Schouten tegemoet komen aan boeren en tuinders die vinden dat zij te weinig betaald krijgen voor hun producten.

Minister Schouten komt deze zomer met het nieuwe wetsvoorstel.
Minister Schouten komt deze zomer met het nieuwe wetsvoorstel. Foto Robin Utrecht/ANP

Boeren moeten in de toekomst onderling afspraken kunnen maken om hun positie ten opzichte van inkopers en supermarkten te verstevigen. Dat stelt minister Carola Schouten (Landbouw, CDA) maandag in het FD. Zij komt deze zomer daartoe met een wetsvoorstel.

Het besluit ligt in de lijn van de speciale uitzonderingsregels die Brussel vorig jaar instelde voor samenwerkende agrariërs. Boeren zijn al jaren ontevreden omdat ze minder geld zouden krijgen van supermarkten, terwijl de productprijzen voor de consument juist omhoog gaan.

Het is voor boeren verboden om onderlinge prijsafspraken te maken omdat dit neerkomt op kartelvorming. Wel mogen boeren en tuinders in de toekomst gezamenlijk bepalen of afnemers bijvoorbeeld extra moeten betalen, als die afnemers hogere eisen op het gebied van milieuvriendelijkheid stellen. De nieuwe uitzonderingen op de huidige mededingingsregels moeten boeren helpen om „een grotere vuist te maken en voor hen een betere onderhandelingspositie te creëren”, aldus het ministerie.

Lees ook: Verbod op oneerlijke handelspraktijken tegen boeren

Winst naar supermarkten

Met de nieuwe plannen wil Schouten tegemoet komen aan boeren en tuinders die zeggen te weinig betaald te krijgen voor hun producten, terwijl supermarkten en inkopers de winst opstrijken. Die prijzen die boeren en tuinders voor hun producten krijgen zijn de afgelopen jaren gelijk gebleven of gedaald, terwijl de verkoopprijzen in de supermarkt juist zouden zijn gestegen. Dat bleek althans uit vorige maand gepubliceerd onderzoek van het FD.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft van de minister de opdracht gekregen om de waardevorming in de landbouwsector op korte termijn te onderzoeken. Het onderzoek van de toezichthouder moet uitwijzen welke sector in de landbouw de winst opstrijkt, en of deze verdeling inderdaad nadelig uitvalt voor boeren.

Welke producten specifiek zullen worden onderzocht, moet nog worden bekeken. Vorig jaar kondigde de minister al een ‘meldpunt’ aan voor boeren waar zij met klachten over de prijzen van supermarkten terecht kunnen.