Minder alleenstaande ouders in de bijstand na wetshervorming

Het aantal alleenstaande ouders met een uitkering is sinds de invoering van de Wet hervorming kindregelingen begin 2015 gedaald.

Sinds 2015 hebben bijna 15.000 alleenstaande ouders de bijstand verlaten.
Sinds 2015 hebben bijna 15.000 alleenstaande ouders de bijstand verlaten. Foto Istock

Het aantal alleenstaande ouders in de bijstand is van begin 2015 tot midden 2017 met 6 procent afgenomen. Dat maakt Divosa, de vereniging voor directeuren van sociale diensten, maandag bekend.

Als oorzaak van de daling noemt de vereniging de Wet hervorming kindregelingen die begin 2015 is ingegaan. Die maakt het voor alleenstaande ouders aantrekkelijker om aan het werk te gaan. Zij houden nu meer geld over aan (parttime) werk, waardoor hun inkomen steeds vaker boven de bijstandsgrens uitkomt.

Lees ook: Arm zijn in een van de rijkste landen ter wereld

Bijstandsgerechtigden zijn volgens Divosa in veel gevallen nog wel terughoudend bij het zoeken naar parttime of flexibel werk. Vaak is niet duidelijk wat het inkomen betekent voor hun recht op gemeentelijke armoederegelingen en toeslagen. „Mensen kiezen daardoor te vaak voor de veiligheid van weinig in plaats van de kans op beter leven”, zegt Divosa-voorzitter Erik Dannenberg.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren er eind 2018 in totaal 433.000 bijstandsgerechtigden tot de AOW-leeftijd.