Leidinggevende KMA geschorst om relaties met vrouwelijke studenten

Volgens De Telegraaf onderhield een kapitein seksuele relaties met vijf studenten. Binnen een paar weken wordt een besluit genomen over de toekomst van de militair.

Bij Defensie zijn relaties waarbij verschillen zijn in hiërarchie verboden. Het onderzoek naar de militair werd in augustus afgerond.
Bij Defensie zijn relaties waarbij verschillen zijn in hiërarchie verboden. Het onderzoek naar de militair werd in augustus afgerond. Foto Rick Nederstigt/ANP

Een leidinggevende op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) is in februari van vorig jaar geschorst omdat hij meerdere relaties had met vrouwelijke cadetten. Dat bevestigt het ministerie van Defensie na berichtgeving van de Telegraaf. Volgens de krant onderhield een kapitein seksuele relaties met vijf studenten.

Bij het integriteitsmeldpunt van Defensie, het CIOD, kwamen meldingen binnen over de relaties. Relaties waarbij verschillen zijn in hiërarchie zijn verboden bij defensie, daarom werd er een onderzoek ingesteld. Dat onderzoek werd volgens een woordvoerder in augustus afgerond. De Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Leo Beulen, neemt binnen enkele weken een besluit over de toekomst van de militair. Over de rang van de man, met hoeveel studenten hij een relatie had en hoelang deze relaties duurden wil het ministerie van Defensie niets kwijt.

Lees ook: Wie militair wil zijn, moet door deze wasstraat

Onderzoeken naar ‘voorvallen’

Staatssecretaris Barbara Visser (VVD) kondigde in december, mede naar aanleiding van de relatie, onderzoeken aan naar drie „voorvallen” (pdf) op de KMA in Breda en het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder. Een kleine groep deelde „afbeeldingen van pornografische en racistische aard en met verwijzingen naar Nazi-Duitsland”.

Ook werd onderzoek gedaan naar “gedragingen die mogelijk in strijd zijn met een veilige leef- en werkomgeving”. Het derde onderzoek richtte zich op een eenheid waarbij „mogelijk sprake zou zijn van ontoelaatbare uitingen in relatie tot Nazi-Duitsland”. Deze gebeurtenissen hebben verder niets te maken met de relaties van de militair, meent de woordvoerder.