Krapte op de arbeidsmarkt bleef afgelopen maanden toenemen

Het wordt voor bedrijven steeds lastiger om hun openstaande vacatures te vullen. Het aantal kandidaten per betrekking is de afgelopen maanden opnieuw afgenomen.

Een UWV-vestiging in Amsterdam.
Een UWV-vestiging in Amsterdam. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Voorlopig is er nog geen einde in zicht aan de krapte op de arbeidsmarkt. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar werd het voor bedrijven weer moeilijker om aan arbeidskrachten te komen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Dat terwijl de krapte eind vorig jaar al een recordhoogte bereikte.

Inmiddels is dat record dus alweer verbroken: afgelopen januari, februari en maart stonden er tegenover iedere vacature gemiddeld 1,14 werklozen. In het laatste kwartaal van 2018 waren dat er nog 1,25. Het oude record, dat uit begin 2008 stamde, was 1,3 werklozen per vacature.

De oorzaken van de toenemende krapte op de arbeidsmarkt blijven dezelfde: de dalende werkloosheid en een groeiend aantal vacatures. De werkloosheid is inmiddels 3,4 procent, het laagste niveau sinds het begin van deze eeuw. Daardoor zijn er dus steeds minder mensen beschikbaar om de 277.000 openstaande vacatures op te vullen. Ook dat aantal was nog nooit zo hoog. De meeste baankansen liggen in de handel, de zakelijke dienstverlening, de zorg, de industrie en de horeca.

Flexwerkers

Niet iedere werkzoekende die van de grote vraag profiteert en ergens aan de slag kan, heeft ook meteen een vast contract. Eerder dit jaar meldden het CBS en onderzoeksinstituut TNO dat het absolute aantal flexwerkers - mensen met een tijdelijk contract, oproepkrachten, zzp’ers - blijft stijgen. Vorig jaar waren het er ruim 3 miljoen.

Voor CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden is dat reden kanttekeningen te plaatsen bij de voor werknemers gunstige arbeidsmarkt. Volgens hem is de flexibilisering „ontwrichtend” voor de samenleving. „De kloof tussen slecht flexibel betaald werk en goed betaalde banen wordt steeds groter. [...] Voor honderdduizenden Nederlanders zijn deze CBS-cijfers helemaal geen goed nieuws. Zij profiteren niet mee van de economische groei.”