Meer spanningen in de Golf, VS sturen extra materieel

VS-Iran De Verenigde Staten verhogen de druk op Iran, Een 'sabotage-aanval' nabij de Straat van Hormuz zorgt voor nieuwe onzekerheid.

Journalisten filmen beelden van de olietanker Al-Marzoqah, een van de vier commerciële schepen die volgens de Verenigde Arabische Emiraten werden getroffen door een 'sabotage-aanval'.
Journalisten filmen beelden van de olietanker Al-Marzoqah, een van de vier commerciële schepen die volgens de Verenigde Arabische Emiraten werden getroffen door een 'sabotage-aanval'. Foto AFP

De spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran zijn dit weekeinde verder opgelopen. De VS sturen meer militair materieel naar het Golfgebied. Intussen verwierp de Iraanse president Rohani een voorstel van president Trump om over een nieuw nucleair akkoord te onderhandelen. Ook erkende hij dat de Amerikaanse economische sancties Iran wellicht in grotere problemen hebben gebracht dan de ontwrichtende oorlog met Irak in de jaren 80.

Lees ook de column van Carolien Roelants: Iraanse agressie? Groeiende Amerikaanse agressie eerder

Het Pentagon zei vrijdag dat de VS een Patriot-luchtafweersysteem naar het Golfgebied sturen omdat Iran een steeds groter risico zou vormen. Daarnaast vertrekt USS Arlington met amfibische voertuigen en vliegtuigen.

Vorige week kreeg de routine-missie van vliegdekschip USS Abraham Lincoln, dat al onderweg was naar de Golf, extra betekenis omdat het Witte Huis zei dat het schip plus begeleidende schepen én bommenwerpers op weg was naar de Golf. Het was een antwoord op een niet nader omschreven dreiging van Iran. De Lincoln passeerde donderdag het Suezkanaal, die avond landden B-52-bommenwerpers in Qatar en op een andere locatie.

Welke acute dreiging de VS zien is niet duidelijk. Een anonieme Amerikaanse bron zei tegen persbureau AP dat Iran materieel en raketten aan boord zou hebben gebracht van kleine schepen. Ook zou men rekening houden met aanslagen op Amerikaanse troepen in Irak.

Spanningen in Straat van Hormuz

Juist zondag maakten de Verenigde Arabische Emiraten bekend dat vier commerciële schepen door een ‘sabotage-aanval’ waren getroffen bij Fujairah, dicht bij de Straat van Hormuz. Later bleek het onder meer om twee Saoedische olietankers te gaan. Bijzonderheden verstrekten woordvoerders niet. Volgens hen vielen er echter geen slachtoffers en was er geen olie verloren gegaan.

De Straat van Hormuz

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde geschokt op de berichten en noemde die „verontrustend en vreselijk”. Het drong aan op een onderzoek naar de zaak.

Iran kondigde vorige week aan dat het zijn nucleaire akkoord met de internationale gemeenschap uit 2015 deels wilde opzeggen als de vijf niet-Amerikaanse ondertekenaars niet binnen zes maanden voor verlichting van de Amerikaanse sancties zouden zorgen. De VS trokken zich vorig jaar eenzijdig terug uit het akkoord.

In Brussel zouden de Europese ministers van Buitenlandse Zaken vandaag overleg voeren over Iran en de toekomst van het nucleaire akkoord. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is in Brussel, waar hij hoopt zijn Europese collega’s tot een harde opstellingen jegens Iran te bewegen.