Hooggerechtshof VS: gebruikers mogen Apple aanklagen

De weg ligt open voor een groepsrechtszaak tegen Apple. Het bedrijf zou misbruik maken van zijn machtspositie met de App Store.

iPhones in een etalage in Washington.
iPhones in een etalage in Washington. Foto Jim Lo Scalzo/EPA

Een groep Apple-gebruikers mag een zaak beginnen tegen de techgigant. Ze beschuldigen Apple van het monopoliseren van de applicatiemarkt met de App Store. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof maandag geoordeeld, aldus persbureau Reuters.

Het vonnis schept een precedent voor gebruikers om een zaak te beginnen tegen bedrijven en platforms met monopoliemacht, met name de Big Tech. In de VS kunnen schadeclaims tegen monopolisten in de miljarden lopen. Critici hopen dat alleen al de dreiging van dergelijke claims bedrijven ertoe beweegt voorzichtiger te zijn.

Op dit moment bepaalt de techreus onder welke voorwaarden de apps in de App Store verkocht mogen worden. Ook lopen alle betalingen voor en in de apps via Apple. Daarbij levert Apple al zijn toestellen met eigen apps, zoals Kaarten, stappenteller Gezondheid en webbrowser Safari. De andere app-ontwikkelaars moeten daarmee concurreren.

Lees ook: Kunnen consumenten straks de macht van Big Tech breken?

Autoriteit Consument en Markt

In april werd duidelijk dat ook de Autoriteit Consument en Markt kijkt of Apple met de App Store misbruik maakt van zijn machtspositie. De ontwikkelaars van nieuwsapps zijn hier de aanjagers van de zaak. Zij stellen dat ze te afhankelijk zijn van Apple om hun producten in de markt te zetten.

De mogelijke rechtszaak en de verhoogde importheffingen van China op Amerikaanse producten zorgden ervoor dat Apple een zware dag had op de beurs in New York. Rond het middaguur (lokale tijd) stond het techbedrijf vijf procent in de min.