Heropening van Zweedse verkrachtingszaak kan Assange ook een ontsnappingsroute bieden

WikiLeaks-oprichter De Zweedse justitie heropent een eerder gesloten verkrachtingszaak tegen Julian Assange. Nu ook de Amerikanen hem willen berechten, is dat niet per definitie slecht nieuws voor de WikiLeaks-voorman.

Peter Nicholls
Peter Nicholls

Het juridische lot van Julian Assange is maandag nog onzekerder geworden, nu de Zweedse justitie heeft besloten haar gerechtelijk vooronderzoek tegen de Australische oprichter van klokkenluiderswebsite WikiLeaks te heropenen. Assange werd op 11 april opgepakt door de Britse autoriteiten, na zich bijna zeven jaar verscholen te hebben in de Ecuadoraanse ambassade in Londen.

Assange zocht daar in de zomer van 2012 diplomatiek asiel toen hij door het Verenigd Koninkrijk uitgeleverd dreigde te worden aan Zweden. Daar wilde justitie hem horen over de aangifte die twee vrouwen tegen hem hadden ingediend om aanranding en verkrachting. Een van die zaken is intussen verjaard, een andere werd gearchiveerd omdat Assange zich steeds schuilhield in de ambassade.

Die tweede zaak wordt nu heropend, maar of het werkelijk tot een Zweeds proces komt is van meerdere factoren afhankelijk. Zo is Assange in het Verenigd Koninkrijk begin deze maand veroordeeld tot vijftig weken cel, omdat hij in 2012 de voorwaarden van een borgtocht schond door de ambassade in te vluchten. Hij moet die straf eerst uitzitten, alvorens Zweden een Europees arrestatiebevel zal uitvaardigen. Wel bestaat de mogelijkheid Assange eerder via een videoverbinding te horen.

Amerikaanse of Zweedse cel?

De tijd dringt voor de Zweden: de vermeende verkrachting verjaart in augustus 2020, terwijl Assanges celstraf in het VK in april van dat jaar afloopt. Hij kan een arrestatiebevel vervolgens nog aanvechten.

Tegelijkertijd is het de vraag of dat verstandig zou zijn. De Verenigde Staten hebben vorige maand namelijk al een uitleveringsverzoek voor Assange ingediend bij Londen. De Australiër heeft in de VS meer te vrezen dan in Zweden.

Lees ook: De val van Assange en WikiLeaks

Justitie in de VS beschuldigt hem ervan hulp te hebben geboden aan de Amerikaanse militair Bradley (nu Chelsea) Manning bij de vergeefse inbraak in een Pentagon-computer. Manning lekte aan WikiLeaks staatsgeheime informatie over Amerikaanse oorlogsmisdaden in Irak en Afghanistan.

Eenmaal uitgeleverd aan de VS zullen er mogelijk meer en zwaardere aanklachten volgen. Bijvoorbeeld wegens de publicatie door WikiLeaks van door Russen gehackte e-mails van de Democratische partij, tijdens de presidentsrace van 2016. Of andere gevoelige lekken tijdens Assanges jaren in de ambassade. De Spaanse krant El País berichtte maandag dat Ecuador alle digitale en analoge informatiedragers die Assange in de ambassade achterliet, zal overdragen aan de VS.

Als Zweden een arrestatiebevel indient, moet het Home Office (het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken) bepalen of dit voorrang krijgt boven het Amerikaanse verzoek. De huidige minister Sajid Javid kan verschillende criteria afwegen: welk verzoek het eerst binnenkwam of welk delict het zwaarst weegt. De Amerikaanse maximumstraf op computervredebreuk staat op vijf jaar, de Zweedse verkrachtingsbeschuldiging kan Assange vier jaar cel opleveren.

Britse machtswisseling?

Nog een factor van onzekerheid is de Britse politiek. Momenteel regeren de Conservatieven in Londen: zij zullen mogelijk eerder het Amerikaanse verzoek inwilligen. Zeker na een vertrek van het VK uit de Europese Unie, kan Assanges uitlevering de Britten helpen snel een gunstig handelsverdrag te sluiten met Washington.

Mocht het echter tot een machtswisseling komen in Londen, dan kan dit positief uitpakken voor Assange. Oppositiepartij Labour staat sympathieker tegenover hem. Haar leider Jeremy Corbyn riep al op Assange niet aan de VS uit te leveren.

Een mogelijke regering-Corbyn zou Assange aan de Amerikaanse cel kunnen laten ontsnappen door te besluiten dat hij zich wél moet verantwoorden voor de verkrachtingsverdenking, maar níét voor zijn klokkenluiderswerk. Londen kan namelijk laten vastleggen dat Assange na uitlevering aan Stockholm niet aan een derde land mag worden doorgesluisd, zo bevestigde ook de Zweedse justitie maandag.