GroenLinks keert zich alsnog af van leenstelsel

„Het is duidelijk dat dit stelsel niet goed werkt”, schrijft partijleider Jesse Klaver maandag in een e-mail aan alle leden.

Jesse Klaver van GroenLinks tijdens de uitslagenavond van de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen.
Jesse Klaver van GroenLinks tijdens de uitslagenavond van de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen. Foto Piroschka van de Wou/ANP

GroenLinks trekt de steun voor het leenstelsel voor studenten in. Dat blijkt maandag uit een e-mail die partijleider Jesse Klaver maandag aan alle leden heeft gestuurd. Volgens de partij zijn er problemen met de doorstroming, heerst er leenangst en ervaren studenten meer stress door de huidige leenregeling.

Ook is het leenstelsel de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede gekomen, vindt GroenLinks. Daarom wil de partij op zoek naar een alternatief: „Als een systeem op papier klopt maar in de praktijk niet werkt, moet je zeggen: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.”

In een interview met Tweede Kamerlid Zihni Özdil in Trouw afgelopen weekend trok de onderwijswoordvoerder van de partij zijn steun al in: „Het is een verrot systeem”. Volgens Özdil zorgt het huidige leenstelsel voor „een tweedeling in de samenleving” die studenten uit armere gezinnen benadeelt. Hoe de partij het stelsel wil hervormen, is nog niet duidelijk. Klaver zegt volgende maand op het alternatieve plan terug te komen.

Voorstel kabinet Rutte-II

In 2015 steunden GroenLinks en D66 het voorstel van de VVD en PvdA om de basisbeurs af te schaffen en het leenstelsel in te voeren. Daardoor krijgen studenten nu niet langer een maandelijkse toelage. Wel kunnen zij tegen een lage rente geld lenen. De lening moet over een periode van 35 jaar naar draagkracht worden afbetaald.

Lees ook: Twintiger heeft later vaste baan en woning

Het geld dat met de afschaffing van de basisbeurs vrijkwam, moet rechtstreeks in de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs gestoken worden. Het vrijgekomen geld moet er bovendien voor zorgen dat meer mbo’ers zouden doorstromen naar het hoger onderwijs.

Vorig jaar januari concludeerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat kinderen van ouders met een laag inkomen niet minder vaak gingen studeren. Wel gingen studenten relatief veel minder vaak op kamers. Maandag herbevestigde het CBS dat twintigers van nu later het huis uit gaan doordat zij moeten lenen.