EU legt bierbrouwer AB InBev miljoenenboete op voor machtsmisbruik

De biergigant krijgt een boete van ruim 200 miljoen euro omdat de export van Jupiler-bier uit Nederland naar België bewust werd belemmerd.

AB InBev is de grootste bierbrouwer ter wereld.
AB InBev is de grootste bierbrouwer ter wereld. Foto Stephanie Lecocq/EPA

Bierbrouwer AB InBev heeft maandag een boete van ruim 200 miljoen euro opgelegd gekregen van de Europese Commissie voor het overtreden van Europese concurrentieregels. De grootste bierbrouwer ter wereld belemmerde van februari 2009 tot oktober 2016 goedkopere export van het eigen Jupiler-bier uit Nederland naar België. Dat is in strijd met de Europese mededingingsregels.

AB InBev verkoopt Jupiler-bier vanwege de sterke concurrentie aan Nederlandse afnemers tegen een lagere prijs. Om te voorkomen dat Belgische detailhandelaren het Jupiler-bier in Nederland kopen, veranderde het Belgische bedrijf de verpakking van een deel van de Jupiler-biertjes die in Nederland werden geleverd.

Zo werd de Franstalige informatie van het etiket verwijderd, waardoor het bier in België moeilijker te verkopen werd. Ook het formaat en het ontwerp van de bierblikken werden aangepast. In een reactie zegt EU-commissaris van mededinging Margrethe Vestager dat door de acties van AB InBev “de Belgische consument meer moest betalen voor zijn favoriete bier”.

Lees ook dit stuk over overnames in de biersector: Klein bier voor grote spelers

Machtspositie

De Europese Commissie concludeert dat AB InBev in België een machtspositie heeft. Dat komt doordat het bedrijf de mogelijkheid heeft om prijzen onafhankelijk van andere bierbrouwerijen te verhogen en afnemers maar beperkt tegenwicht kunnen bieden omdat bepaalde biermerken van AB InBev volgens de commissie “essentieel” zijn voor de Belgische markt.

AB InBev is naast Jupiler ook producent van onder meer de biermerken Stella Artois, Budweiser en Corona. In 2007 kwam het bedrijf in opspraak vanwege verboden prijsafspraken met Heineken, Grolsch en Bavaria. Die drie brouwers kregen miljoenenboetes opgelegd, nadat AB InBev de Europese Commissie had ingelicht.