Dodental cycloon Fani loopt op tot 77

Het aantal slachtoffers leek aanvankelijk mee te vallen doordat de Indiase autoriteiten snel tot evacuatie overgingen.

De autoriteiten hadden vooraf een uitgebreid reddingsplan in werking gesteld.
De autoriteiten hadden vooraf een uitgebreid reddingsplan in werking gesteld. Foto Asit Kumar/AFP

Het dodental als gevolg van cycloon Fani is opgelopen tot 77. Miljoenen mensen in India en Bangladesh zitten nog zonder stroom en schoon water, zo meldt persbureau AFP maandag.

Fani raasde begin deze maand over het oosten van India en Bangladesh en richtte daar veel schade aan. De cycloon trok langs de oostkust met snelheden tot 205 kilometer per uur. Zeker een half miljoen huizen zijn door het noodweer verwoest en het telefoon- en internetverkeer ligt grotendeels plat.

In India stond het dodental vorige week op 41, maar zondag werd bekend dat er nog tientallen mensen om het leven zijn gekomen in het oostelijke district Odisha. De meeste slachtoffers vielen doordat huizen instortten en bomen omwaaiden.

Snelle evacuatie

Het slachtofferaantal bleef beperkt doordat de Indiase autoriteiten snel een evacuatie op touw zetten. In relatief korte tijd werden 1,2 miljoen mensen uit het kustgebied ondergebracht in zo’n 4.000 opvangcentra. De Indiase lokale autoriteiten spraken van „de grootste evacuatie in de geschiedenis”.

Inwoners van de getroffen gebieden zijn echter boos omdat herstelwerkzaamheden langzaam op gang komen. In Bhubaneswar, de hoofdstad van Odisha, gingen mensen zondag de straat op omdat zij vinden dat de autoriteiten zich te weinig bezighouden met de schade. Premier Naveen Patnaik van Odisha heeft beloofd dat vanaf woensdag de schade aan huizen in kaart gebracht zal worden en er financiële hulp beschikbaar komt.

Aan de Indiase oostkust heeft tropisch noodweer vaker aan mensen het leven gekost: twee jaar geleden vielen 200 doden door cycloon Ockhi. In 1999 veroorzaakte een zware cycloon in Odisha 10.000 slachtoffers.

Twitter avatar ANI ANI #WATCH: Visuals of heavy rainfall and strong winds from Balipatna in Khurda after #CycloneFani made a landfall in Odisha’s Puri. https://t.co/g9gXHbpqu5