China slaat terug met importheffing op Amerikaanse producten

China heeft importheffingen aangekondigd op 5.140 Amerikaanse producten ter waarde van 60 miljard dollar.

Een man zit maandag op een bankje voor een Chinese winkel die Amerikaanse merkkleding verkoopt.
Een man zit maandag op een bankje voor een Chinese winkel die Amerikaanse merkkleding verkoopt. Foto Andy Wong/AP

China heeft maandag aangekondigd de importheffingen op Amerikaanse producten vanaf 1 juni te verhogen van 5 naar 25 procent. Het gaat om producten ter waarde van 60 miljard dollar (53,3 miljard euro), dat meldt persbureau AP. De nieuwe handelsbarrière is een reactie op de vrijdag ingestelde Amerikaanse importheffing op Chinese producten.

Beijing gaat de import van in totaal 5.140 Amerikaanse producten extra belasten. Het gaat onder andere om batterijen, spinazie, vloeibaar aardgas en koffie. Het Chinese ministerie van Financiën heeft gezegd dat de zet een reactie is op „het unilateralisme en protectionisme” van de VS.

De VS hebben afgelopen vrijdag de importheffingen verhoogd van 10 naar 25 procent van meer dan 5.700 consumentengoederen uit China, waaronder smartphones, laptops, kleding en speelgoed, ter waarde van 200 miljard dollar.

In de VS reageerden de beurzen sterk op de Chinese tegenmaatregel. De Nasdaq-index in New York sloot maandag met een verlies van 3,41 procent. Vooral aandelen in de tech- en industriesector leden grote verliezen. Zo was techgigant Apple 5,81 procent in waarde gedaald toen de beurs sloot.

‘Compensatie voor Amerikaanse boeren’

Omdat de Amerikaanse boeren „waarschijnlijk” het hardst worden geraakt door de Chinese heffingen willen de VS „zo’n 15 miljard dollar” vrijmaken voor boeren om een eventuele inkomstenderving te compenseren. Dat zegt president Donald Trump volgens persbureau Reuters. Trump wil de uitgave financieren met de opbrengsten van de importheffingen op Chinese producten. Volgens de Amerikaanse president komt het bedrag overeen met het „recordbedrag China ooit uitgaf aan boerenproducten in de VS”.

Lees ook: Komt er nog wel een ‘grootste deal ooit’ tussen de VS en China?

‘Grootste deal ooit’

De verhoging van de importheffingen door China is de volgende stap in de steeds verder escalerende handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de twee economische grootmachten zijn in een patstelling beland. Volgens president Trump is een overeenkomst in potentie „de grootste deal ooit”. Vooralsnog komen de twee landen juist steeds verder van elkaar af te staan.

Het is nog niet bekend wanneer de onderhandelingen worden voortgezet, mogelijk worden de gesprekken eind juni hervat tijdens een topoverleg in Japan. Wel heeft Trump China eerder op maandag nog gewaarschuwd niet met eigen invoerheffingen te komen, „het wordt er alleen maar erger van”, zei hij.