Burkina FasoZes doden bij aanval van jihadisten op katholieke kerk

Bij een aanval op een katholieke kerk in het noorden van Burkina Faso zijn zondag zes mensen om het leven gekomen, onder wie de priester van de kerk. Het is de tweede aanslag op een kerk in twee weken.

De aanval vond pal na de kerkdienst in Dablo plaats. Op het moment dat de kerkgangers naar buiten liepen, werden ze omsingeld door zo’n twintig gewapende mannen. Zes mensen werden doodgeschoten, verklaarde de burgemeester. De mannen staken vervolgens de kerk in de brand en plunderden een apotheek en winkels.

Eind april kwamen bij een aanval op een kerk in de regio Arbinda vijf mensen om het leven. Ook toen schoten militanten de priester van de kerk dood.

Het aantal aanslagen door de militante jihadistische organisatie JNIM of IS is sinds 2016 sterk toegenomen, van twaalf naar 158 aanslagen in 2018. Met name in de noordelijke Sahel-regio zijn meerdere gewapende en jihadistische groeperingen actief. In het land zijn ongeveer vierduizend Franse militairen gestationeerd.

Vorige week kwamen bij een reddingsactie van ontvoerde toeristen twee Franse militairen om het leven. President Macron beloofde meer steun in de strijd tegen het terrorisme in de voormalige kolonie, tot de onafhankelijkheid in 1960 Opper -Volta geheten. (Reuters)