Reportage

Burkina Faso is nu het strijdtoneel

West-Afrika De inval in Mali had stabiliteit moeten brengen. Zes jaar later is de hele regio gedestabiliseerd.

VN-militairen in Mali.
VN-militairen in Mali. Foto EPA/Minusma

Toen Franse troepen in 2013 met veel machtsvertoon het verre noorden van hun voormalige kolonie Mali binnentrokken was het doel van Operatie Serval: stop de zuidelijke opmars van jihadisten en stel de rest van de Sahel-regio veilig. In een mum van tijd hadden de Fransen de jihadisten van Jamaat Nusrat ul Islam wal Muslimin (JNIM), een filiaal van Al Qaeda in de Magreb en hun Toeareg-handlangers, verdreven uit afgelegen steden als Timboektoe en Gao. Zes jaar later is dat snelle succes verdampt en hebben de aanslagen en de moordpartijen zich als een veenbrand over West-Afrika verspreid. Het geweld concentreert zich nu in het centrum van Mali, het westen van Niger en het noorden en oosten van Burkina Faso.

Lees ook de reportage vanuit Mali: Malinezen beschouwen de missie als amusement

Het aantal buitenlandse legers dat de Franse troepenmacht Barkhane heeft versterkt is verveelvoudigd, maar ook het aantal jihadistische groepen dat nu actief is en zich roert in lokale conflicten. De recente ontvoering van twee Franse toeristen in Benin bewees hoe zuidelijk dit gevaar inmiddels is gezakt in West-Afrika. Zij kwamen uiteindelijk vrij, maar twee Franse soldaten sneuvelden daarbij.

Met name Burkina Faso is in vrije val geraakt door oplaaiend geweld, terwijl het land decennialang gold als een van de stabielste in heel West-Afrika. Tussen november en eind maart vielen meer dan 5.000 doden in Burkina Faso, 7.000 procent meer ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, volgens tellingen van het Armed Conflict Location & Event Data Project. Bij een aanval op een katholieke kerk in het noorden van Burkina Faso kwamen dit weekend zes mensen om het leven. Het was de derde aanval op een kerk in vijf weken. Volgens militaire bronnen van nieuwsbrief Africa Confidential is het belangrijkste strijdtoneel voor de jihadistische groeperingen in de Sahel nu van Mali verschoven naar Burkina Faso.

Meerdere extremistische groeperingen

De groeperingen lijken te leunen op buitenlandse extremisten maar bestaan vooral uit lokale militanten die grieven tegen een falende staat gebruiken om meer steun te mobiliseren. „Hun ideologie is om de overheid te vernietigen”, zei de minister van communicatie Remis Dandjinou tegen de Britse krant The Guardian.

Net als in buurland Mali richt veel geweld zich ook op onderwijs. In de drie zwaarste getroffen regio’s in Burkina Faso is meer dan de helft van de scholen gesloten. De aanvallen begonnen eind 2015 na een volksopstand die na 27 jaar president Blaise Compaoré ten val bracht. Een aanval van een lokale extremistische groepering, Ansarul Islam, waarbij eind 2016 twaalf regeringssoldaten werden vermoord zette een golf van geweld in gang.

Excessief geweld van regeringstroepen voedde de volkswoede, alsook het verbod op goudwinning en jacht in het oosten van het land. Begin 2018 werden overheidsfunctionarissen rond het Nationale Park aan de grens met Niger en Benin verjaagd. Een alliantie van lokale extremisten, de JNIM uit Mali en Islamitische Staat in the Greater Sahel nam de macht over in het gebied. Volgens bronnen van The Guardian paaien de extremisten de lokale bevolking met voedsel, medicijnen en geld.