De Hongaarse premier Viktor Orbán (links) was maandag op bezoek bij de Amerikaanse president Donald Trump, die Orbán met zichzelf vergeleek.

Foto Mark Wilson/AFP

Interview

Orbán-biograaf: ‘Hij doet zijn pauwendansje weer’

Paul Lendvai Hoe gaat de Hongaarse premier zich na de Europese verkiezingen manifesteren? Hij wil EU-geld, maar heeft geen strategie, zegt zijn biograaf.

Toen de ‘familie’ van Europese conservatieve partijen (EVP) Viktor Orbáns partij in maart een schorsing oplegde, hoopte ze dat ze de Hongaarse premier weer enigszins in het gareel had. Maar na Orbáns bezoek aan Donald Trump van maandag, lijkt die hoop alweer vervlogen. Hij gebruikte de trip naar het Witte Huis - die hem jarenlang ontzegd was wegens Amerikaanse zorgen over de Hongaarse democratie en over Orbáns innige banden met Rusland en China – om zijn Europese imago op te vijzelen. Zijn gastheer werkte daaraan graag mee. „Hij geniet veel respect in heel Europa”, zei Trump in het bijzijn van zijn gast tegen de pers. „Hij is waarschijnlijk ietwat controversieel, zoals ik, maar dat is prima.”

Vorige week maakte Orbán ook bekend dat hij weigert de EVP-spitzenkandidaat voor de Europese verkiezingen, Manfred Weber, te steunen.

Als iemand niet verbaasd is over Orbáns voortgaande oppositie binnen de EVP, is het Paul Lendvai, een bekend criticus van de Hongaarse premier en auteur van de biografie Orbán; Europe’s New Strongman. Volgens Lendvai draait Orbán wel vaker een politieke pirouette als hij in Europa op de vingers wordt getikt. „Orbán staat bekend om zijn pauwendansjes. Eén stap achteruit, en dan weer twee vooruit. De EVP tackelt hem en hij doet een stapje achteruit. Hij houdt zich rustig, tot iedereen de andere kant opkijkt. Dan zet hij weer twee stappen vooruit.”

Lees ook: Orbán spint garen bij conflict EVP

In maart bood Orbán partijgenoten die hij had beledigd, zoals Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, halfslachtig excuses aan. Hij mocht voorlopig geen EVP-vergaderingen bijwonen of stemmen. Ook moest hij drie EVP-‘wijzen’ binnenlaten, die beoordelen of hij zich nu beter gedraagt. Maar dat Orbán desondanks blijft werken aan een politiek profiel los van de EVP, bleek wel uit het feit dat hij Weber liet vallen in het bijzijn van de Oostenrijkse radicaal-rechtse vicepremier Heinz-Christian Strache. En onlangs was het Trumps voormalige adviseur Steve Bannon, die timmert aan een ultraconservatieve revolutie in Europa, om te zeggen dat Trumps uitnodiging „Orbáns profiel versterkt”.

De Hongaarse premier Viktor Orbán (links) was maandag op bezoek bij de Amerikaanse president Donald Trump, die Orbán met zichzelf vergeleek.

Foto Mark Wilson/AFP

Paul Lendvai (89) is een Hongaar die in 1956 naar Oostenrijk vluchtte en daar een journalistieke carrière opbouwde: hij was hoofd van Oostenrijkse nationale omroep en correspondent Midden-Europa voor de Financial Times. Hij volgt Orbán al sinds diens eerste politieke optreden: vlak voor de val van de Muur hield hij als totaal onbekende 26-jarige een fenomenale speech in Boedapest. Even later richtte hij met vrienden de partij Fidesz op. In zijn boek beschrijft Lendvai hoe Orbán langzaam getrouwen op sleutelposities benoemde bij overheid en bedrijven. Systematisch en geduldig bouwde hij zijn machtsbasis uit. Nu rijst de vraag: wil Orbán hetzelfde met Europa doen, even systematisch?

Istvan Hegedus, voorzitter van de Hongaarse Europavereniging, zei tegen The New Yorker dat Orbán „Europa en de wereld wil veranderen. (…) Hij wil een van de nieuwe leiders van Europa worden, de redder van de Europese Unie, en erom worden bewonderd.”

Achter een glas sinaasappelsap in het Weense café Weimar zegt Lendvai dat Orbán deze ambities zeker heeft. „Volgens sommigen ziet hij zich als een alternatieve Angela Merkel. Orbáns naaste adviseur Maria Schmidt noemde hem zelfs ‘de ware opvolger van Helmut Kohl’. Als je Orbáns toespraken volgt, lijdt het geen twijfel dat hij zich wil opwerpen als redder van het christelijke, blanke Europa. De vraag is alleen: kan hij dat? Ik ben er niet uit.”

Steve Bannon noemde Orbán „de eerste Trump”.

„Aan hubris, overmoed, zal het niet liggen. Hongarije ligt aan zijn voeten. Er is nauwelijks oppositie. 90 procent van de media is in handen van Orbán-getrouwen. Europa is de volgende stap. Orbán gebruikt zijn beproefde thema’s: familiewaarden, immigratie, nationalisme. En zijn smeercampagnes. Maar Europa is een totaal ander systeem dan Hongarije. Voorzover ik weet, kent hij dat niet of nauwelijks.”

Zelfs na 15 jaar EU-lidmaatschap?

„Orbán heeft opvallend weinig in de EU geïnvesteerd. Hij heeft niet eens een goede band met eurocommissaris Navracsics. Hij heeft hem benoemd en noemt hem nu een „verrader”. Navracsics’ opvolger, in de volgende Commissie wordt een hardliner die de Commissie met een politburo vergelijkt. Dat lijkt me onhandig als je een invloedrijke post wilt. Trouwens, die kreeg Navracsics ook niet. Die doet Jeugd en Sport. Wie invloed wil in Europa, moet ertoe doen.”

Heeft Orbán geen goede Europa-adviseurs?

„Nee, vreemd hè. Orbán leeft van de confrontatie. In Brussel kom je daar niet ver mee. Je zit met zoveel partijen uit zoveel landen aan tafel. Je moet anderen helpen, als je wilt dat zij jóu helpen. Wie constant in de contramine gaat, bereikt niets. Compromissen en allianties zijn van vitaal belang in Brussel. De Polen hebben dat begrepen. Die hebben ook een immens conflict met de EU over de rechtsstaat. Zij snappen dat je dan op andere dossiers flexibel en coöperatief moet zijn, anders sta je op een dag alleen.”

Hoeveel ‘Orbánnen’ kan de Europese Unie aan?

Hoeveel heeft Orbán aan de Visegradgroep met Polen, Slowakije en Tsjechië?

„Die functioneert vooral rond één thema: migratie. Verder gaan die vier moeilijk door één deur. De twee kleine landen zijn economisch afhankelijk van Duitsland. Daar willen ze dichtbij blijven. Slowakije krijgt een liberale president die niets van Visegrad-politiek moet hebben. Polen is een heel ander regime. De leider van de regeringspartij, Kaczynski, is een ideoloog. Hij is niet corrupt. Orbán heeft juist geen ideologie. Hij is een cynicus die politieke thema’s kiest waar hij mee kan scoren. Hij heeft van Hongarije een kleptocratie gemaakt om de weg te plaveien naar de twee dingen die hem interesseren: geld en macht.”

Krijgt hij na de Europese verkiezingen meer bondgenoten in Brussel?

„Dat is afwachten. En dan nog: bondgenoten voor wat? Je moet een strategie hebben, niet zomaar overal tegen zijn.”

Wat is Orbáns grootste belang in de EU?

„Geld. Hongarije is een van de grootste ontvangers van EU-subsidies. Zijn vrienden en bekenden verdienen er fortuinen aan. Zo moet zijn schoonzoon, wiens bedrijf met EU-gelden straatverlichting installeerde, 40 miljoen euro terugbetalen. De Europese antifraude-dienst OLAF vond ‘onregelmatigheden’ en een ‘belangenconflict’.”

Orbán wil Brusselse macht terugdringen. Maar hoe minder Europa, hoe minder geld.

„Juist. Dus heb je een uitgekiende strategie nodig. Die heeft hij niet. Hij denkt niet vooruit, zoals hij dat in Hongarije deed. In Brussel improviseert hij. Zo doet Hongarije vanwege de OLAF-corruptiezaken niet mee aan de vorming van een Europese openbaar ministerie. En als hij op de vingers wordt getikt, zoals nu door de EVP, doet hij de pauwendans. Maar ik betwijfel of hij dit lang kan volhouden. Dit zijn spelletjes die je in je eigen land kunt spelen, niet in Europa.”

Dit artikel is op maandagavond geactualiseerd.