Reportage

Bij de McDonald’s in Beijing zijn de Chinezen niet bang voor de VS

Handelsoorlog China-VS Beijing wil de spanning niet te ver laten oplopen. Veel Chinezen vinden dat de regering assertief moet zijn in de handelsoorlog. „We laten ons niet alles door Amerikanen zeggen”, klinkt het bij de McDonald’s in Beijing.

Klanten van een McDonald's in Beijing, gefotografeerd in 2015.
Klanten van een McDonald's in Beijing, gefotografeerd in 2015. Foto Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

De 41-jarige Pei Jing heeft een dochter van elf, vertelt ze in een vestiging van McDonald’s in Beijing. „Ik vraag me af of ik mijn dochter Jinhan nog wel wil meesturen op schoolreis naar Amerika”, zegt ze tijdens een gesprek over de Amerikaans-Chinese handelsoorlog. „Zullen de Amerikanen wel vriendelijk tegen haar zijn, of wordt het heel onaardig en agressief?”

De besprekingen over een Amerikaans-Chinees handelsakkoord liepen eind vorige week op niets uit, en Pei is bang dat de verhouding tussen China en de VS daardoor grimmiger wordt. Ook de school van Jinhan vraagt zich af of de schoolreis deze zomer moet doorgaan. Wel jammer, want de visa zijn al rond. Pei zou begrip hebben voor het afblazen van de reis. „Je wilt dat het een prettige ervaring is voor je kind. Waarom zou ze anders gaan?”

Xiang Songzuo, hoogleraar economie aan de gerenommeerde Volksuniversiteit van Beijing, zegt per telefoon dat China zich door de VS in het nauw gedreven voelt. „De VS worden steeds agressiever. Dan gaat het niet alleen om de handelsoorlog, ook bijvoorbeeld om de arrestatie van Meng Wanzhou [financieel directeur van telecombedrijf Huawei, red.] en om de toenemende Amerikaanse steun voor Taiwan.”

China reageert nauwelijks op al die agressie, aldus Xiang. Hij vindt het ongekend dat vicepremier Liu He vorige week besloot door te praten met de VS, ook toen de Amerikaanse president Trump de importtarieven op 200 miljard aan Chinese goederen nog tijdens de gesprekken verhoogde van 10 naar 25 procent. „Normaal zou je dan weglopen”, zegt Xiang.

Banden goed houden

Dat komt volgens hem omdat de Chinese overheid de banden met de VS hoe dan ook goed wil houden. Het lastige voor de overheid is dat veel gewone mensen dit anders zien. „Die vinden juist dat China zich moet verzetten tegen Amerika, want China is toch zo sterk?” Dat wordt in de staatsmedia voortdurend geëtaleerd.

Het topberaad leidde vorige week niet tot een akkoord - maar de VS en China zijn nog altijd in gesprek

Er wordt vrijwel niet bericht over de recentste tariefverhogingen. De overheid wil het toch al sterke nationalisme niet verder aanwakkeren door breed uit te meten welke klappen de VS aan China uitdeelt. „De bevolking is veel nationalistischer dan de staat”, zegt Xiang.

Pei Jing, de moeder van Jinhan, zegt dat ze heel veel van haar land houdt en er veel voor over heeft. Ze werkt voor de metro in Beijing en is lid van de Communistische Partij. Ze zit met haar vriendin Guo Yanjuan (38) te lunchen.

Guo, die in verzekeringen doet, gelooft dat het goed mogelijk is dat er op een gegeven moment oorlog uitbreekt met de VS. „Twintig jaar geleden bombardeerden de VS de Chinese ambassade in Belgrado. Dat was een heel extreme actie”, zegt Guo. „Zoiets kan weer gebeuren, maar nu zijn we als land veel sterker.”

Pei benadrukt dat ze sterk aan vrede hecht. „Maar ik ben niet bang voor de VS”, voegt ze eraan toe. „We hebben nu veel meer zelfvertrouwen dan twintig jaar geleden”, vult Guo aan. „Het volk is verenigd, de economie en het leger zijn sterk.”

Sporen uitwissen

Als er geen akkoord komt, is Pei bereid een deel van haar welvaart in te leveren voor haar principes. „Ik wil best een paar stappen terug doen, want er is een grens aan wat we ons door Amerika laten zeggen. Op een gegeven moment moet je voor je principes staan”, aldus Pei. Op de vraag om welke principes het precies gaat en waar voor haar de grens ligt, moet ze giechelen. Daar heeft ze nog nooit zo over nagedacht.

In Chinese staatsmedia wordt vrijwel niet bericht over de recentste tariefverhogingen

Hoogleraar Xiang is er niet gerust op. Hij ziet hoe de Chinese bevolking steeds nationalistischer wordt. „Veel Chinezen geloven dat de VS China in bedwang willen houden, en dat de VS puur uit eigenbelang handelen”, aldus de hoogleraar. „De overheid wist de sporen van de handelsoorlog uit, ook op de sociale media.” Zo hoopt de overheid een al te harde roep om een assertievere Chinese reactie te onderdrukken.

Toch weten veel mensen in het fastfoodrestaurant wel degelijk dat er sprake is van een patstelling in de onderhandelingen. „Ik heb het op internet gezien”, zegt Zhu Zhenjing (30), die brillen verkoopt.

Zhu gelooft niet dat de handelsoorlog een echte oorlog gaat worden. China kan dat nog helemaal niet aan volgens hem, want volgens Zhu zijn de VS nog steeds beduidend sterker. En niemand wil zo’n oorlog, denkt hij.

„China en de VS zijn veel te nauw met elkaar verbonden”, zegt Zhu. „Chinese jongeren zijn inmiddels de grootste klanten van Amerikaanse merkproducten. We zijn eraan gehecht geraakt. Dat laten we ons niet meer afpakken”, aldus Zhu, die een zwart T-shirt van Nike draagt en trots vertelt dat hij in een Buick rijdt. Vroeg of laat komt er heus wel een handelsakkoord, denkt hij.

Xiang ziet dat anders. Er kan alleen nog een akkoord komen als Trump of de Chinese president Xi Jinping wezenlijk van opstelling verandert. En dat ziet Xiang niet gebeuren. „Het zijn allebei ontzettend koppige mannen, dus ik ben heel pessimistisch.”