Beleggen tegen alzheimer is leuk, maar riskant

Deze rubriek belicht op maandag beursfondsen die in de belangstelling staan. Deze keer: biotech.

Wie naar beursgenoteerde biotechbedrijven kijkt, ziet in feite de jeugdopleiding van een professionele voetbalclub. De beloften vooraf zijn hoopgevend, voor wie slaagt lonken de roem en het grote geld – en van de hele groep spelers gaat slechts een fractie het uiteindelijk écht maken. Bedrijven als Pharming en Galapagos schopten het tot ‘het eerste’ met innovatieve medicijnen – vele anonieme bedrijven strandden echter in het voortraject.

Een fors potentieel rendement tegen een al even hoog risico dus. Wie met voorzichtige tred belegt, blijft beter weg uit de biotech, zegt Errol Keyner, adjunct-directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). „Het is geen gokken, maar wie belegt in biotech moet wel weten dat de kans dat een succesvol medicijn wordt ontwikkeld erg klein is.” Een nieuw medicijn wordt uitgebreid getest op giftigheid en bijwerkingen. Tussen de eerste investering in een veelbelovend idee en het moment dat de eerste euro binnenkomt, zit veel tijd. Keyner: „Dat is zo tien tot vijftien jaar. En al die tijd blijf je het risico houden dat het medicijn de testfase alsnog niet doorkomt.”

Maar áls er dan een succesvol medicijn op de markt komt, zijn de potentiële opbrengsten gelijk gigantisch. Eind maart kondigde Galapagos na jaren onderzoek aan dat het reumamedicijn Filgotinib alle tests heeft doorstaan. Een pilletje dat patiënten met een chronische aandoening als reuma blijvend moeten gebruiken, kan miljarden opleveren: analisten verwachten dat de potentiële omzet voor Filgotinib tussen de 4 en 6 miljard euro per jaar ligt. Het vastgelegde patent zorgt daarbij voor de zekerheid van een aantal jaren produceren zonder concurrentie.

Er zijn vele honderden biotechbedrijven, vooral in de VS. Wie wil beleggen in de sector, doet er volgens Keyner goed aan per bedrijf te onderzoeken hoe het staat met de continuïteit. Erg veel omzet is er vaak niet en de kosten zijn hoog. „Heeft het bedrijf nog genoeg middelen om een paar jaar onderzoek te kunnen bekostigen? En daarnaast: wat zit er in de pijplijn? Zijn daar veelbelovende medicijnen tussen die al in de laatste onderzoeksstadia zijn?” Ook hebben biotechbedrijven allianties met farma-reuzen als Pfizer, GlaxoSmithKline en Bayer. Die staan niet bekend om hun innovatie, maar hebben vooral heel veel geld om te investeren en het medicijn vervolgens goed in de markt te zetten. Keyner: „Een alliantie met zo’n farmaciereus duidt erop dat die er mogelijk brood in ziet, dat biedt zekerheid.” Voor wie geen tijd heeft om zich volledig in te lezen, zijn er ook speciale aandelenfondsen. „Al je geld in één biotechbedrijf steken lijkt me zeer onverstandig”, aldus Keyner.

Deze week presenteren de in Amsterdam genoteerde biotechbedrijven Curetis en Probiodrug kwartaalcijfers. Curetis is bekend als ontwikkelaar van de Unyvero, een mini-laboratorium dat in korte tijd de bron van infecties kan opsporen. Branchegenoot Probiodrug bevindt zich in nog onbekender wateren: het wil een medicijn ontwikkelen tegen alzheimer – een ziekte waar nog weinig over bekend is.

Voor Curetis zal het vrijdag vooral de vraag zijn in hoeverre het zich heeft hersteld van het magere laatste kwartaal van vorig jaar, waarin slechts één Unyvero werd verkocht. Topman Oliver Schacht voorspelt voor 2019 bijna een verdubbeling van de omzet. Probiodrug publiceert donderdag de resultaten van de eerste drie maanden van 2019. Het meest prominente nieuws zit daar niet in: eind april tekenden beleggers voor 8 miljoen euro in bij een aandelenuitgifte, waardoor het bestaan voorlopig gegarandeerd lijkt. Voor de nieuwe aandeelhouders was het feest, de koers van Probiodrug veerde in één dag met 42,5 procent op. Nu nog een alzheimermedicijn.