Afgezette president Soedan aangeklaagd om dood demonstranten

Om hoeveel gedode demonstranten het gaat en welke straf Omar al-Bashir mogelijk boven het hoofd hangt, is nog niet duidelijk.

Ook nadat al-Bashir werd afgezet gingen de demonstraties door.
Ook nadat al-Bashir werd afgezet gingen de demonstraties door. Foto Ashraf Shazly/AFP

Justitie in Soedan heeft de afgezette president Omar al-Bashir aangeklaagd omdat onder zijn bewind demonstranten bewust zijn gedood. Dat meldt het Soedanese staatspersbureau SUNA maandag.

Bashir en anderen is aanzetten tot en deelname aan moord op demonstranten ten laste gelegd, zo luidt de verklaring van de openbaar aanklager. Om hoeveel gedode demonstranten het gaat en welke straf Bashir mogelijk boven het hoofd hangt, is nog niet duidelijk. De organisatoren van de protesten spreken van honderd doden, maar de Soedanese justitie deed hierover maandag geen uitspraak.

De president werd halverwege april afgezet na maandenlange protesten. Hij was toen ruim dertig jaar aan de macht. Enkele dagen na zijn gedwongen aftreden werd hij in hoofdstad Khartoum gearresteerd. Sindsdien is in Soedan de militaire raad aan de macht. De voormalige president heeft na de staatsgreep niet meer van zich laten horen, hij wordt vastgehouden in een zwaarbeveiligde gevangenis in de hoofdstad.

Lees ook: De opstand in Soedan vanuit een woonkamer in Leiderdorp

Instellen van burgerregering

Ook nadat Bashir werd afgezet gingen de demonstraties door. Burgers willen dat zijn regime zo snel mogelijk wordt ontmanteld en een burgerregering wordt ingesteld. Maandag werd bekend dat de militaire overgangsraad en de oppositie overeenstemming hebben bereikt over het vormen van een burgerregering, meldt persbureau AP. Daarin zouden zowel burgers als militairen zitting moeten nemen.

Justitie onderzoekt ook nog of Bashir betrokken is bij witwassen en het financieren van terrorisme. Het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) vaardigde in 2009 al een arrestatiebevel tegen de oud-leider uit omdat hij zich onder meer schuldig zou hebben gemaakt aan genocide en oorlogsmisdaden in de regio Darfur.