2.000 deelnemers kwart marathon Utrecht verkeerde kant opgestuurd

Tussen de 6 en 7 kilometer begint de twijfel toe te slaan. Het parcours van de kwart marathon zou na exact 10,55 kilometer moeten finishen op de Uithof, het universiteitsgebied aan de oostrand van de stad. Maar inmiddels snellen de hardlopers wel heel diep het zuiden Utrecht in. Hoe gaan ze in de vier resterende kilometers nog in de Uithof geraken?

Bijna tweeduizend deelnemers aan de kwart marathon in Utrecht werden zondag de verkeerde kant opgestuurd en kwamen zo op het parcours van de halve marathon terecht. Dat leidde tot chaotische taferelen en ontevreden hardlopers, blijkt uit reacties op sociale media. Op sommige plekken liepen lopers van verschillende afstanden elkaar tegemoet, schrijven deelnemers. Bij de Croeselaan kwamen hardlopers tussen overig wegverkeer terecht.

Inwoners van Utrecht verbaasden zich op Twitter. „Wow, wat is dit bizar! Halve Marathon Utrecht komt langs ons huis, maar dit is niet de route!” Een ander: „Sta je bij het waterpunt van de 10 kilometer bij de @UtrechtMarathon komt er niemand langs.”

De organisatie heeft excuses aangeboden. Er is gelijk ingegrepen toen de eerste meldingen binnenkwamen, schrijven ze op de website. De lopers zijn via een alternatieve route veilig naar de finish geleid.

In 2012 ging het ook mis in Utrecht. Toen liepen de 10 kilometerlopers anderhalve kilometer te weinig. De uitslag van de kwartmarathon wordt niet gepubliceerd. Volgens het AD legde alleen de winnaar van de kwart marathon het juiste parcours af. Maar hij had dan ook twee motorrijders en een fietser bij zich. (NRC)