Opinie

Vrouwen in België: genoeg is genoeg

Lotfi El Hamidi

#Enough, zo wordt de mars tegen seksueel geweld in Antwerpen zondagmiddag samengevat. Meer dan 15.000 mensen hebben zich op het Koningin Astridplein verzameld om deel te nemen aan een stille tocht dwars door het centrum, richting het Steenplein, aan de Schelde. Aanleiding is de moord op de 23-jarige studente Julie Van Espen, een week eerder. De 39-jarige zedendeliquent Steve B., die bekend heeft, probeerde haar eerst te verkrachten. Toen Julie zich verzette werd ze om het leven gebracht.

De moord heeft in België veel losgemaakt. Dat de verdachte ook nog eens een veroordeelde verkrachter was maar toch in vrijheid zijn hoger beroep mocht afwachten heeft veel kwaad bloed gezet bij de Belgen.

‘Worden we pas gehoord als we worden verkracht/vermoord?’, valt van een spandoek af te lezen. ‘Waarom nog korte of lange kleren als jullie ze toch van onze lichamen nemen?’, staat op een bord geschreven.

Hanane Llouh (26) loopt als steward voor een grote groep deelnemers. „Het moet gezegd, genoeg is genoeg”, zegt ze. „Vrouwen zijn vaak het slachtoffer, maar je ziet dat seksuele misdrijven niet de prioriteit krijgen die ze verdienen.” Met de trauma-Dutroux zou België beter moeten weten, vindt ze. „Dat na Dutroux nog altijd geen ingrijpende veranderingen zijn doorgevoerd vind ik wel schandalig.”

„Het is voor ons allemaal ingrijpend geweest”, zegt Evelyne Crop (28). „Het had ons allemaal kunnen gebeuren.” Mensen die zulke misdrijven plegen moeten sneller en harder gestraft worden, vindt ze. Maar de maatschappij heeft volgens haar ook een opdracht. „Ik denk dat er een verandering moet komen in hoe we onze kinderen opvoeden. Dat het niet is: meisjes mogen geen korte rokjes dragen of moeten uitkijken waar ze naar toe gaan, maar eerder dat we onze zonen aanleren respect te hebben voor vrouwen.”

Verreweg de meeste deelnemers aan de mars zijn jonge vrouwen. Een klein aantal mannen loopt bescheiden mee, al zijn er enkelen die opvallen. Zo zwaait een man met een grote witte vlag. Op de vraag wat de vlag moet symboliseren wil hij niet antwoorden. Een andere man heeft zwarte ducttape op zijn mond geplakt. Er is geen spreker die een zwijger kan verbeteren, lijkt het devies.

Don’t teach a girl how to dress, teach a boy how to behave’, houdt een meisje omhoog. Een bord met ‘niet Zij maar Hij was op de verkeerde plaats’, laat een ander zien.

„Het zijn niet de vrouwen die waakzamer moeten zijn”, schreef Anouk Torbeyns naar aanleiding van de moord op Julie. „Het zijn de mannen die oplettender mogen zijn. Het slachtoffer had niet jullie moeder, dochter, zus of vriendin kunnen zijn. De dader had jullie vader, zoon, broer, of vriend kunnen zijn.”

Lotfi El Hamidi (L.elHamidi@nrc.nl@Lotfi_Hamid) schrijft op deze plek een wisselcolumn met Tom-Jan Meeus.