Rozetruidrager Roglic is van ‘een ander level’

Wielrennen De Sloveen Primoz Roglic is de eerste leider in de Ronde van Italië. Zijn ploeggenoten hebben toegewerkt naar deze vroege machtsgreep.

Rozetruidrager Primoz Roglic.
Rozetruidrager Primoz Roglic. Luk Benies/AFP

Zelfverzekerder dan Laurens De Plus klonk niemand, in het eerste weekeinde van de Giro. „Hij is van een ander level”, sprak de Belgische meesterknecht van Jumbo-Visma voor de camera van Eurosport over zijn kopman Primoz Roglic. Met overmacht had de Sloveen zaterdag het klimtijdritje naar de basiliek van San Luca gewonnen. De Plus (23) heeft geen enkele vrees om met de ploeg drie weken lang de roze leiderstrui te moeten verdedigen. Integendeel. „Dat was het plan ook vooraf. Ik ken mijn opdracht. Ik denk dat iedereen er klaar voor is.”

Met de lippenstift van de rondemissen op zijn wangen en nippend aan de champagne glorieerde de 29-jarige Roglic. Knielen voor de fotografen? Geen probleem. Als eerste Sloveen ooit pakte de voormalig schansspringer het roze. „Ik ben er trots op.” Wat een winst op de concurrenten na slechts acht kilometer tijdrijden: 19 tellen op Simon Yates, 23 op Vincenzo Nibali, 28 op Miguel Angel Lopez en Tom Dumoulin. „Aan Roglic in deze vorm doe je niks”, sprak Dumoulin sip. Komende zondag volgt opnieuw een tijdrit, over 34,8 kilometer naar San Marino. Tot die tijd een week vol Italiaanse hectiek, met venijnige heuvels, veel draaien en keren, gevaarlijke massasprints.

Geen moment was leider Roglic zondag in de tweede rit in moeilijkheden. Regen en wind, 1.850 hoogtemeters? Zijn Nederlandse ploeg Jumbo-Visma controleerde zonder spierballenvertoon de 205 kilometer tussen Bologna en Fucecchio. Mannetje mee op kop om een vluchtgroep niet te veel ruimte te geven, met z’n allen rond het roze op een open stuk, de ervaren Paul Martens in de finale als bodyguard. De Duitser Pascal Ackermann (Bora) won de massasprint, Roglic behield ‘gewoon’ de leiderstrui. Gewoon? „Het was best wel zwaar”, vertelde helper Antwan Tolhoek. „Het was veel dringen en zenuwachtig gedoe.”

De ploeg van Roglic rijdt in Italië met één doel. „Wij willen de Giro winnen”, verklaarde wegkapitein Jos van Emden, die de Giro in 2009 al eens won met de Rus Denis Mensjov. In 2016 leek hij opnieuw op weg naar Girowinst, maar kwam kopman Steven Kruijswijk drie dagen voor het einde ten val. De ploeg was toen nog niet sterk genoeg om de tegenslag recht te zetten. Maar zeker sinds de succesvolle Tour van vorig jaar geldt Jumbo-Visma als een sterke rondeploeg.

„De ploeg heeft hard gewerkt”, loofde Roglic na de tweede etappe. De Sloveen spreekt een woordje Nederlands en is geliefd bij zijn ploeggenoten, met wie hij op hoogtestages in de Sierra Nevada een hechte band smeedde. „Een topkerel”, volgens Van Emden. Dus werken ze graag voor hem: Van Emden en Tom Leezer op het vlakke, Tolhoek en Koen Bouwman in de heuvels, allrounder Martens, klimmer De Plus en als vervanger voor de geblesseerde Robert Gesink de Amerikaan Sepp Kuss. „Het gevoel is goed”, zei De Plus zaterdag. „We hebben hier naartoe gewerkt, ook als ploeg.”