Opvarenden ‘mazelenschip’ Curaçao mogen na week van boord

Het schip van de Scientology-kerk ligt al ruim een week in quarantaine in de haven van Willemstad op Curaçao.

Het cruiseschip dient als "religieus toevluchtsoord". Deze foto is gemaakt op St. Lucia.
Het cruiseschip dient als "religieus toevluchtsoord". Deze foto is gemaakt op St. Lucia. Foto Kirk Elliott/AFP

De meeste opvarenden van het cruiseschip Freewinds, dat al ruim een week in quarantaine ligt op Curaçao, zijn van boord. Dat meldt epidemioloog Izzy Gerstenbluth zondag aan NRC. Van 295 van de 318 opvarenden is afgelopen dagen aangetoond dat zij beschermd zijn tegen het virus, dankzij een vaccinatie of na een eerdere ziekte. Zij mochten het schip vrijdagavond verlaten. De 23 anderen mogen dinsdag van boord.

De kans dat de 23 opvarenden die nog aan boord zijn de mazelen hebben, is volgens Gerstenbluth nihil. De patient zero, een bemanningslid, is direct nadat werd vastgesteld dat ze de ziekte had, geïsoleerd van de andere opvarenden. Zij is inmiddels weer beter. De quarantaine van een week was volgens Gerstenbluth nodig om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidde.

„Mazelen is erg besmettelijk en makkelijk overdraagbaar. Ook kun je de ziekte verspreiden voordat dat je zelf weet dat je het hebt. Als de ziekte terechtkomt bij mensen die minder beschermd zijn, zoals pasgeborenen of ouderen, kan dat fatale gevolgen hebben.”

Scientology-kerk

Het geïnfecteerde bemanningslid meldde zich op 22 april bij een arts op Curaçao met een loopneus. Enkele dagen later kreeg zij ook huiduitslag. Op 29 april bleek na een bloedtest dat ze de mazelen had. Toen was de vrouw echter alweer uitgevaren met de Freewinds, die in quarantaine werd geplaatst. Vorige week zaterdag keerde het schip terug naar haar thuishaven Willemstad op Curaçao.

Lees ook deze column: Mazelen: individueel geen ramp, collectief wel

Sindsdien mochten de opvarenden het schip niet verlaten en waren epidemiologen aan boord om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidde. Alle passagiers en bemanningsleden werd gevraagd of ze konden bewijzen dat ze gevaccineerd waren of ooit de mazelen hadden gehad. Degenen die beide niet konden aantonen, kregen een vaccin aangeboden.

Cruiseschip Freewinds is een „religieus toevluchtsoord” van de Scientology-kerk. De besmette vrouw zou de ziekte hebben opgelopen tijdens een Scientology-congres in Denemarken. Het is onduidelijk of er een verband is tussen de geestelijke stroming en de besmetting. Voor zover bekend laten Scientology-aanhangers zich niet om religieuze redenen minder vaak vaccineren dan anderen.