Ontzetting na moord op voormalige journalist in Kabul

Mina Mangal werd zaterdagochtend in Kabul op straat doodgeschoten. Na de gebeurtenis is de discussie over de veiligheid van (prominente) vrouwen in Afghanistan opgelaaid.

Mina Mangal was tien jaar lang journalist en zette zich in voor vrouwenrechten in Afghanistan.
Mina Mangal was tien jaar lang journalist en zette zich in voor vrouwenrechten in Afghanistan. Foto screenshot via Twitter

De bekende Afghaanse journalist Mina Mangal is zaterdag gedood in Kabul, meldt persbureau Reuters. Zij werd volgens een woordvoerder van de Afghaanse politie doodgeschoten door onbekende mannen op een motor.

Mangal zou op weg zijn naar het kantoor van een parlementaire commissie, waar zij als adviseur werkzaam was. De moord vond ‘s ochtends plaats in haar woonwijk in het noordoosten van de stad „in het volle daglicht en op een zeer publieke plek”, schrijft The Guardian. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een onderzoek ingesteld naar „alle facetten van” de moordaanslag. De diplomatieke missie van de Europese Unie in het land heeft met „verdriet en ontzetting” kennis genomen van de moord. De organisatie drong zaterdag aan op een „snel onderzoek en de gepaste vervolging van de daders”.

De vrouw was tien jaar lang een prominente journalist en journaallezer. Mangal begon bij Tolo TV, de grootste commerciële zender van het land. Daarnaast zette ze zich in voor vrouwenrechten in Afghanistan. Zo had zij een nieuwe functie gekregen als ‘cultureel adviseur’.

Zorgen om positie vrouwen

Omdat ze zo’n bekende en uitgesproken persoonlijkheid was, was haar veiligheid in gevaar, zei Mangal zelf eerder. Vorige week plaatste ze een bericht op Facebook, waarin ze schreef dat zij bedreigd werd.

Collega’s van Mangal, Afghaanse publicisten en ontwikkelingshulpverleners die bekend zijn met Afghanistan, hebben met afgrijzen gereageerd op haar dood. Zij zien de moord als een teken aan de wand: vorig jaar was het dodelijkst voor journalisten in Afghanistan, volgens cijfers van de organisatie Reporters Without Borders. Men vreest dat die onveiligheid erger zal worden, zeker voor vrouwelijke verslaggevers, als de Talibaan meer macht krijgen in het land.

Deel van een discussie over de positie en veiligheid van vrouwen in Afghanistan, na de moord op Mina Mangal: