Reportage

Niet de beste zijn is voor PSV nog altijd moeilijk

AZ-PSVDoor de 1-0 nederlaag in Alkmaar is titelprolongatie voor PSV zo goed als onbereikbaar. Het ging mis na de winterstop.

PSV-speler Pablo Rosario (rechts) in duel met Adam Maher van AZ.
PSV-speler Pablo Rosario (rechts) in duel met Adam Maher van AZ. Foto Robin Utrecht/ANP

Supporters stonden op de reclameborden nog voor in Alkmaar het eindsignaal had geklonken. „Wij gaan Europa in, wij gaan Europa in.”

Ook PSV gaat Europa in, maar met beduidend minder vreugde dan AZ. PSV verloor met 1-0 en kan de titel alleen nog bemachtigen als Ajax woensdag verliest bij De Graafschap. Dan nog, het doelsaldo van PSV is veertien goals slechter. Ofwel: missie mislukt. „Als je als PSV geen prijs pakt, dan is het seizoen niet goed”, zei trainer Mark van Bommel.

Zijn gezicht is op dat moment van staal. Alsof hij heeft besloten zijn toehoorders geen spoor te gunnen van de diepe teleurstelling die hem van binnen zal opvreten. Hij was ooit misschien wel de grootste winnaar op de Hollandse velden. Ook hij verloor weleens, maar in de basis bleef hij een voetballer die tot het bittere eind zijn werklust met gif mengde om alles eruit te halen wat erin zit. De knieën aardedonker, zijn blik noest.

De winnaar van toen is in zijn eerste seizoen op de bank van PSV een verliezend coach. Van Bommel zal ongetwijfeld zondagavond al die wedstrijden hebben vervloekt die PSV de titel hebben gekost. Niet dit verlies bij AZ – dat was terecht. De pijn zit hem in al die gelijke spelen. Bij sc Heerenveen, bij FC Utrecht en zeker de 2-2 bij FC Emmen. Want hoe charmant een stuntende nieuwkomer ook is, dat PSV in Drenthe een 2-0 voorsprong weggaf lijkt de grootste flater in 297 eredivisieduels dit seizoen. Wat als PSV na het eerste tegendoelpunt was wakker geschud?

Zelden stond een ploeg in de winterstop zo fier bovenaan in de eredivisie. Zeventien duels gespeeld, 48 punten. Alleen verloren in de Kuip, waar Feyenoord een einde maakte aan de imposante reeks van dertien zeges op rij. Ach, een keertje verliezen kan ook de kampioen overkomen.

Lees ook: Het kan niet meer mis voor Ajax en spelverdeler Ziyech

Ommekeer

Nee, het was het gelijkspel bij Emmen, de eerste wedstrijd na de winterstop, die achteraf de ommekeer inleidde. PSV verloor na kerst minder vaak dan Ajax (twee om drie nederlagen), maar de 32 punten uit zestien duels waren onvoldoende om de opmars van Ajax te stuiten.

Conclusie: in de eerste seizoenshelft had vrijwel geen enkele ploeg een antwoord op het spel van PSV. In de tweede seizoenshelft had PSV zelden een antwoord op de gewijzigde tactiek waarmee die clubs de koploper wilden bestrijden.

„We gaven andere teams het gevoel dat er wat te halen was”, aldus spits Luuk de Jong. Dat was vorig jaar wel anders, toen PSV kampioen werd maar minder scoorde dan dit seizoen. Inderdaad, erkende De Jong: een goed seizoen kan toch mislukken.

„Ik heb aan het begin gezegd dat Ajax de favoriet is”, zegt Van Bommel. „Als je zoveel geld kunt investeren in nieuwe spelers, ben je favoriet. Maar een favoriet wordt niet altijd kampioen.”

Dit seizoen dus wel. Terwijl de PSV-trainer misschien wel had gehoopt dat Ajax de Europese nederlaag tegen Tottenham Hotspur mentaal niet te boven was. Zo’n klap verwerk je niet één-twee-drie, leerde Van Bommel in 2010, toen hij met Bayern München de Champions League-finale van Internazionale verloor. Van Bommel was een van de weinigen die misprijzend bleef spreken over de verschuivingen in het speelschema door het Europese succes van Ajax. Hierdoor had zijn ploeg tot zondag zeventien dagen rust gehad. Zoiets, zei hij, wordt nergens in Europa gedaan. Hij vond het maar raar.

Heeft die lange pauze PSV doen indutten? Volgens Van Bommel stond er in Alkmaar zoveel op het spel dat iedere speler vanzelf scherp zou zijn. Dat het soms niet zo leek, kwam omdat de ballen net ongelukkig vielen. „Dan voetbal je met zware benen.”

Op de vraag of hij al een idee heeft over aanwinsten voor volgend seizoen, zei hij: „Wij kunnen alles wel verbeteren.”

Waarschijnlijk is er geen woord aan gelogen, maar zijn toon verraadde veel. Niet de beste zijn: Van Bommel vindt het nog altijd moeilijk.