Massagraven met 35 lichamen gevonden in Mexico

De lichamelijke overschotten werden aangetroffen op drie verschillende plekken in de Mexicaanse staat Jalisco. Het is onduidelijk hoe lang de slachtoffers begraven hebben gelegen.

Moeders en familieleden houden foto's omhoog van vermiste personen tijdens een protest in Mexico Stad afgelopen vrijdag.
Moeders en familieleden houden foto's omhoog van vermiste personen tijdens een protest in Mexico Stad afgelopen vrijdag. Foto Edgard Garrido / Reuters

In de Mexicaanse staat Jalisco zijn afgelopen week op drie verschillende locaties massagraven ontdekt met daarin in totaal 35 lichamen. Dat maakte de openbaar aanklager van de staat bekend.

Zevenentwintig lichamen werden aangetroffen op een boerderij. Op het terrein van een huis in de provinciehoofdstad Guadalajara werden nog eens de restanten van zeven mensen gevonden. In ditzelfde huis werden begin mei negen mensen bevrijd die waren opgesloten en gemarteld.

Lees ook: Trump dreigt zuidgrens met Mexico te sluiten

Er wordt nog steeds gegraven, met zware machines op meer dan drie meter diepte. De openbaar aanklager verwacht dat het dodental mogelijk nog kan oplopen. Lastig bij het opgraven is echter dat er bijtende zuren vrijkomen die zijn gebruikt bij het begraven, waardoor er niet meer dan twintig minuten achtereen gewerkt kan worden per onderzoeker.

Het is nog onduidelijk hoe lang de lichamen begraven hebben gelegen. Wel is vastgesteld dat de mensen waren vastgebonden op het moment dat zij vermoord werden.

Vermissingen

Van de gevonden lichamen zijn er tot nog toe slechts twee geïdentificeerd. Organisaties die zich bezighouden met vermiste personen uit andere deelstaten van het land zijn gevraagd mee te helpen met de identificatie. In Mexico worden tienduizenden mensen vermist.

Bij de massagraven zijn ook verschillende voertuigen gevonden die volgens de openbaar aanklager gebruikt konden worden om zich voor te doen als politie-eenheden.

Toename in geweld

Vorig jaar werden in Mexico een recordaantal van 33.000 moorden gepleegd; een toename van dertig procent met het jaar daarvoor.

Lees ook: Kan de nieuwe Mexicaanse president het land wel verzoenen?

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador, die in december vorig jaar aantrad, heeft beloofd om het drugsgeweld in het land aan te pakken. Een van de stappen die hij sindsdien heeft ondernomen is een waarheidscommissie in te stellen om te onderzoeken wat er is gebeurd met de 43 studenten die in 2014 vermist raakten. Er zijn sterke aanwijzingen dat daar federale agenten en militairen bij betrokken waren.