Kiki Bertens is nu klaar voor operatie Roland Garros

Analyse Kiki Bertens Tennisster Kiki Bertens wint in Madrid de grootste titel in haar carrière en is een van de favorieten voor Roland Garros. Hoe gaan zij en coach Raemon Sluiter de verwachtingen managen richting Parijs?

Kiki Bertens won de finale in Madrid met 6-4 en 6-4 van de Roemeense Simona Halep.
Kiki Bertens won de finale in Madrid met 6-4 en 6-4 van de Roemeense Simona Halep. Foto Sergio Perez/Reuters

Parijs, mei 2017. Coach Raemon Sluiter zakt in een leren stoel in het perscentrum van Roland Garros, na de nederlaag van Kiki Bertens in de tweede ronde tegen de Amerikaanse Catherine Bellis. Hij vertelt over een moment na de eerste training, eerder in de week. „De NOS begint de eerste vraag met: eigenlijk ben je wel gewoon een titelfavoriet, hè Kiek?” Hij trekt zijn wenkbrauwen op. „Ja, dat is niet helemaal wat ze wil horen.”

Kort daarvoor vertelde Bertens in haar perspraatje na de nederlaag dat ze „te veel” bezig was geweest met de verwachtingen van anderen en van haarzelf. Die waren gestegen na de halve finale het jaar ervoor en goede resultaten in dat lopende gravelseizoen. „De buitenwereld had ook bij een kwartfinale hier gezegd: ze verliest nu al.” Onder die druk blokkeerde ze. Bertens, toen: „Ik moet leren mij dat niet aan te trekken”.

Nu twee jaar later, zullen de verwachtingen richting Roland Garros onherroepelijk nog hoger zijn, na de formidabele toernooizege op het gravel in Madrid zaterdag. In de finale won ze met 6-4 en 6-4 van de Roemeense Simona Halep, de titelverdediger op Roland Garros die door het verlies de nummer één positie misloopt.

Bertens, die met de zege 1,2 miljoen euro verdient, staat maandag vierde op de wereldranglijst, de hoogste ranking ooit voor een Nederlandse. Die eer ging lang naar Betty Stöve, die in 1977 tot de vijfde plek reikte.

Het is de grootste toernooizege in haar carrière en eveneens de belangrijkste van een Nederlandse speelster in het proftijdperk (sinds 1968). Madrid is een zogeheten ‘Premier Mandatory’ en behoort daarmee tot de sterkste categorie toernooien onder de grand slams. De complete wereldtop deed mee, op het Amerikaanse icoon Serena Williams na.

Bertens verloor geen set in zes partijen, wat geen toernooiwinnaar eerder deed in Madrid. Met Jelena Ostapenko, Petra Kvitova, Sloane Stephens en Halep versloeg Bertens onder meer vier voormalig grandslamwinnaars.

Ze overwoog te stoppen

Bertens (27), opgegroeid in het Westland, overwoog eind 2017 nog te stoppen met tennis na een seizoen waarin ze zichzelf kwijtraakte. „Het was een hel, ik wilde echt niet meer”, zei ze later. Maar ze wist haar motivatie te hervinden, veranderde haar instelling drastisch en rekende af met haar negativisme.

Het leidde tot een uitstekend 2018, waarin ze doorbrak in de toptien. Die status van wereldtopper heeft ze dit seizoen weten te bevestigen en verder uitgebouwd, wat een prestatie is in een mondiale sport als tennis met een zeer breed, competitief veld bij de vrouwen.

Bertens staat op de nieuwe wereldranglijst van maandag vierde.

Foto Bernat Armangue/AP

Ze bevindt zich nu in een fase van haar carrière waarin ze rijp is voor een grandslamzege, in het bijzonder Roland Garros. Als gravelspecialist is ze de meester van de lange, uitputtende rally’s. Met haar machtige service, de zware topspin forehand en de vertragende sliceballen met haar backhand weet ze tegenstanders te slopen. De variatie met haar dropshots en volleys completeren haar slagenarsenaal. Ze kent, op gravel, nauwelijks zwakke plekken meer.

Wat maakt het spel van Kiki Bertens zo geschikt voor gravel?

De condities in Madrid zijn op het lijf geschreven van Bertens – vorig jaar haalde ze ook de finale, waarin ze verloor van Kvitova. Sportcomplex Caja Mágica ligt op 650 meter hoogte. De spinballen van Bertens springen om die reden extra hoog op, waardoor tegenstanders in de problemen kunnen komen met het raakpunt, dat regelmatig op schouderhoogte ligt. Dit geldt met name voor kleinere spelers, zoals de 1 meter 68 lange Halep. „Dit toernooi ligt haar, ze speelt hier haar beste tennis”, zei Halep op de persconferentie.

Mentale groei

Bertens positioneert zich door de zege als een van de topfavorieten voor Roland Garros, dat over twee weken begint. Interessant wordt, gezien het verleden: hoe gaan Bertens en Sluiter de verwachtingen managen richting Parijs?

Daar zijn een aantal opmerkingen bij te plaatsen. Bertens is mentaal onmiskenbaar gegroeid. Ze heeft als toptienspeler meer ervaring opgedaan met wedstrijden onder hoge druk – met haar in een favorietenrol – en met het idee dat ze een van de beeldbepalende spelers is op de tour.

De vraag zal veel langskomen de komende weken: hoe ziet ze haar kansen in Parijs? Het Nederlandse tennisjournaille zal met een legertje aanwezig zijn op Roland Garros. Nederlandse fans ook. Dat kan de druk vergroten.

Bertens verloor de finale in Madrid vorig jaar van Petra Kvitova.

Foto Susana Vera/Reuters

Soms loopt het emmertje nog over bij Bertens. Behalve in 2017 werd „de spanning” en „de druk” haar in 2018 naar eigen zeggen ook te veel op Roland Garros, in de derde ronde tegen Angelique Kerber. Dat geeft haar nu wel wat lucht: ze heeft dit jaar niet veel punten te verdedigen in Parijs, waardoor ze vrijer kan spelen.

Aan het begin van dit seizoen heeft ze voor het eerst uitgesproken dat ze een grand slam wil winnen, in gesprek met het AD. Dat kan als krachtig worden gezien, zeker gezien de onzekere persoonlijkheid die Bertens van nature is: het taboe is eraf. Het is nu een realistisch doel dat ze openlijk nastreeft.

Een punt wat hier los van staat, maar wel een factor kan worden op Roland Garros: in tegenstelling tot bij de reguliere toernooien, is op de grand slams geen mogelijkheid tot coachmomenten bij de wissels. Bertens maakt hier, net als veel collega’s, bij de overige evenementen veel gebruik van. De peptalks van Sluiter hebben haar regelmatig geholpen in mindere fases. Dat kan straks niet in Parijs.

Bertens vliegt zondag naar Rome, waar het laatste grote graveltoernooi staat gepland voor Parijs. Over haar kansen op Roland Garros zei ze zaterdag in de persconferentie: „Na deze week voel ik mij geweldig. Ik weet dat ik veel meiden kan verslaan. Op gravel kan ik met de beste van de wereld concurreren. We zullen zien wie er over een paar weken Roland Garros gaat winnen.”

Iedereen weet, en zijzelf ook: nu is het moment.

Lees ook dit interview van eind 2018 met Kiki Bertens