Honderd LHBT-activisten bij zeldzaam onafhankelijk protest in Havana

Voor de demonstratie, een protest tegen het verbod op een officiële mars voor gelijke rechten, hadden de activisten geen toestemming. De politie arresteerde enkele demonstranten.

Demonstranten tijdens een protest voor de gelijke rechten en behandeling van homo's, lesbiennes en transgenders, in de Cubaanse hoofdstad Havana.
Demonstranten tijdens een protest voor de gelijke rechten en behandeling van homo's, lesbiennes en transgenders, in de Cubaanse hoofdstad Havana. Foto Ernesto Mastrascusa/EPA

In de Cubaanse hoofdstad Havana zijn zaterdag ongeveer honderd demonstranten de straat op gegaan voor de rechten van homo’s, lesbiennes en transgenders. De LHBT-activisten hadden geen toestemming voor het burgerprotest, terwijl in Cuba streng op dat soort gelegenheden wordt gecontroleerd. De politie van Havana hield de demonstranten tegen, zo schrijven internationale persbureaus.

De actie was georganiseerd als alternatief voor de eerder verboden ‘Conga’ voor gelijke rechten - te vergelijken met de Gay Pride. Die vindt jaarlijks plaats in mei. Dit jaar mocht het evenement echter niet doorgaan van de overheid, zo liet de organisatie voor seksuele voorlichting Cenesex weten.

De demonstranten die zaterdag bijeenkwamen in Havana, gebruikten de slogan “Voor een divers Cuba”. Ze organiseerden het protest via sociale media en WhatsApp, zo beschrijft persburea AFP. Volgens het persbureau liepen de actievoerders - onder toeziend oog van agenten, zo stellen deelnemers op sociale media - door het centrum van de stad. Ze waren op weg naar het oude stadscentrum toen zij door de politie werden tegengehouden. Het protest werd onderbroken en uiteengedreven. Daarbij zijn in ieder geval drie demonstranten opgepakt. Volgens lokale media en journalisten ter plaatse zijn de arrestanten prominente activisten.

Lees meer over de recente erkenning van het homohuwelijk in Cuba

In Cuba werd lang een homofoob beleid gevoerd: zo werden homoseksuelen vervolgd en opgesloten. In juli vorig jaar presenteerde president Miguel Díaz-Carnel, opvolger van Raúl Castro, een nieuwe Grondwet. Daarin wordt het homohuwelijk erkend - een stap waarvoor werd gevochten door Mariela Castro, de dochter van de oud-president. Ze is ook directeur van Cenesex.

Foto’s van de demonstratie in Havana: