Reportage

Het kan niet meer mis voor Ajax en spelverdeler Ziyech

Ajax-FC Utrecht Ajax is zo goed als kampioen na de zege op FC Utrecht. Het is de landstitel van de veerkracht, van misschien wel het beste Ajax-team van deze eeuw.

Hakim Ziyech aan de bal tussen drie spelers van FC Utrecht in de laatste thuiswedstrijd van Ajax in dit seizoen. Er is nog een wedstrijd te spelen, woensdag tegen De Graafschap.
Hakim Ziyech aan de bal tussen drie spelers van FC Utrecht in de laatste thuiswedstrijd van Ajax in dit seizoen. Er is nog een wedstrijd te spelen, woensdag tegen De Graafschap. Foto Maurice van Steen/ANP VI Images

Het zijn de laatste passen in de Johan Cruijff Arena in – waarschijnlijk – zijn laatste seizoen bij Ajax. Met zijn wat gekromde houding, sloft Hakim Ziyech vijf minuten voor het einde van het duel tussen Ajax en FC Utrecht richting de zijkant voor de wissel. Hij snuift nog even in zijn shirt. „Zi-yech, Zi-yech”, klinkt het. Hij houdt zijn handen in de lucht, applaudisseert. Er volgt een knuffel met coach Erik ten Hag en assistent Aron Winter. Er zijn handshakes met teamgenoten.

Op de schermen wordt de laatste minuut van AZ-PSV (1-0) getoond, na de 4-1 zege van Ajax op FC Utrecht. Het kampioenschap wordt gevierd – feest zonder schaal, zonder script. Het kan niet meer mis. Drie punten voorsprong met nog één speelronde te gaan en een doelsaldo dat veertien goals beter is dan dat van PSV: Ajax wordt voor het eerst sinds 2014 weer kampioen en wint voor het eerst sinds 2002 de dubbel. Woensdag bij De Graafschap zal het geformaliseerd worden. De huldiging is donderdag op het Museumplein.

Kampioensfoto

Kampioensfoto en kampioensronde worden al gemaakt, zondag in de namiddag. Aanvoerder Matthijs de Ligt zingt met schorre stem, Dusan Tadic zal later zijn gilet buiten bij het stadion het publiek ingooien. Ziyech werpt ballen de F-Side in en wordt op de schouders van Donny van de Beek gehesen. Zijn naam wordt nog maar eens gezongen. Het voelt als het informele afscheid van de spelverdeler die in de zomer van 2016 voor 11 miljoen kwam, onder zware druk na de blamage in de voorronde van de Champions League tegen FK Rostov.

Hij is ziek geweest, kon zaterdag niet trainen. Maar het is Ziyech die de ploeg vooruit stuwt, na de achterstand binnen 40 seconden. Hij jaagt, zet druk, is overal. Hij geeft een heerlijke steekpass met buitenkantje links op Van de Beek, die doorkomt op rechts, waarna Klaas-Jan Huntelaar de gelijkmaker binnenglijdt.

Hij is de onberekenbare, excentrieke artiest met het gave linkerbeen. Kort voor rust verstuurt Ziyech vanaf de middenlijn een pass over een meter of dertig, precies op Huntelaar, die tussen twee verdedigers in staat. Het leidt tot niks, maar de pass verdient vermeld te worden. Kort voor zijn wissel wordt hij nog neergehaald in het strafschopgebied: Tadic benut de penalty (4-1).

Lees ook de column van Wilfried de Jong: Het doet nog steeds zeer bij Ajax

Het wordt op zijn 26ste zijn eerste landstitel, nadat Ziyech vorige week met de KNVB-beker zijn eerste prijs won. Hij logenstraft de woorden van analist Aad de Mos, oud-trainer van onder meer Ajax, die in januari in het praatprogramma De Tafel van Kees opmerkte dat een elftal met Hakim Ziyech geen kampioen wordt. „Hij zoekt zijn wedstrijden uit.”

Zondag was misschien zo’n duel dat hij had uitgezocht – ziek of niet, eventuele verslapping door de ramadan of niet. De verstandhouding tussen de Ajax-fans en Ziyech was lang wat moeizaam. De verhalen zijn bekend: hij zou te veel balverlies lijden, te veel uit onmogelijke posities schieten, te weinig verdedigen. Hij werd uitgefloten, er waren de gebaartjes. Dieptepunt was de duw die Ziyech vorig seizoen kreeg bij de spelersbus, toen boze supporters het team opwachtten na de 3-0 nederlaag tegen PSV en de landstitel uit zicht was.

Petitie: ‘Ziyech moet blijven’

Hij zou vorige zomer vertrekken, maar bleef – en de afloop kent alleen maar winnaars. Hij is inmiddels in de armen gesloten, al is kritiek nooit ver weg als het om Ziyech gaat. De bekroning bij Ajax komt nu dan eindelijk, na drie seizoenen. Hij heeft een contract tot medio 2021 en lijkt klaar voor een stap naar een Europese topcompetitie – nu dan echt? Zijn fraaie goal woensdag tegen Tottenham Hotspur kan zijn ticket naar de top zijn.

‘Ziyech moet blijven’, is de online petitie die PvdA-fractievoorzitter en Ajax-fan Lodewijk Asscher afgelopen week begon. Zondagavond was die ruim 22.100 keer ondertekend. De begeleidende tekst: ‘De tovenaar. The imagination of Ajax (New York Times). Harde werker en geniaal technicus. Voor wie je naar de Arena gaat. Die kinderen laat dromen. Ziyech hoeft niet naar een topclub, hij zit al bij een topclub. Oproep aan Ajax en Hakim Ziyech: laat Ziyech blijven en geef ons meer seizoenen als 18/19.’ Zondag was Ziyech niet beschikbaar voor de pers om over de aanstaande landstitel en zijn toekomst te praten.

Het is de titel van de volharding, de veerkracht, van misschien wel het beste Ajax-team deze eeuw. Voor de wedstrijd verscheen algemeen directeur Edwin van der Sar in de middencirkel voor een peptalk. Hij voelde blijkbaar de behoefte, na het drama tegen de Spurs. Hij vroeg om steun van het publiek. „Wij hebben jullie nodig.”

Het team toonde dit seizoen in extreme situaties zijn weerstandsvermogen. De mini-crisis na de winterstop – na nederlagen tegen Feyenoord en Heracles Almelo – werd overwonnen. In het thuisduel met PSV eind maart boog Ajax een 1-1 stand met tien man om naar 3-1. Een kantelmoment in de titelstrijd.

Op de klap van de uitschakeling in de halve finale van de Champions League woensdag tegen de Spurs volgde vier dagen later een uitstekende zege op FC Utrecht. Hoe die psychologische processen werken? „Ik ben altijd wel snel met teleurstellingen verwerken”, zegt De Ligt, die woensdagavond nog sprak over de „doodse stilte” in de kleedkamer en het gevoelsmatig „instorten” van de wereld na de 2-3 van Lucas Moura. Daley Blind heeft het nog niet volledig verwerkt. „Ik heb de afgelopen dagen niet zo goed geslapen.”

„Er is een bepaalde verbetenheid, een bepaald karakter in de ploeg gekomen”, zegt trainer Erik ten Hag. Hij noemt de samenstelling van de selectie, de karakters, het aanbrengen van hiërarchie als startpunt. En een aantal eisen. „Eisen die terugkomen op het trainingsveld. Spelers aanspreken als het tegenzit, niet accepteren dat ze opgeven. Dat ze elkaar erop aanspreken. Zo probeer je die wilskracht naar boven te laten komen. Dat zag je in de afgelopen dagen terug.”

Zondagavond ging hij met zijn staf een biertje drinken. „En misschien nog één. Meer niet. Dan gaan we ons voorbereiden op de kampioenswedstrijd, daar moeten we van genieten. Maar dat moet wel in stijl gebeuren.” In lijn met een bijna perfect seizoen.