Opinie

Een deprimerend natuurrapport. Wat nu?

Deze week verscheen weer een alarmerend rapport over de afbraak van onze leefomgeving. Hoe ga je hier mee om als krant?

De natuur gaat sneller achteruit dan ooit, zo bleek afgelopen maandag bij de presentatie van een gezaghebbend VN-rapport over biodiversiteit.

Het rapport loog er niet om. Nog nooit ging het zó slecht als nu. Een miljoen soorten planten en dieren dreigen te verdwijnen. De snelheid waarmee soorten uitsterven ligt tientallen tot honderden keren hoger dan in andere tijden. We halen zoveel grondstoffen uit de natuur, dat die niet in staat is daarvan te herstellen.

Groot nieuws. Heel groot nieuws. In het grotere geheel der dingen misschien wel nieuws dat al het andere nieuws in één klap irrelevant maakt. Het is twee voor twaalf, constateerden we in het hoofdredactioneel commentaar.

Tegelijkertijd: nieuws is ook dat wat we nog niet wisten. En een rapport als dit, met alarmerende conclusies over de staat van onze leefomgeving, hebben we de afgelopen jaren al heel vaak voorbij zien komen. Hoe ga je daarmee om als krant, want ook bij ons op de redactie slaat soms de wanhoop toe: moeten we nu weer….?

Een discussie in de ochtendvergadering leidde dit weekend tot een bijzonder verhaal van klimaatredacteur Paul Luttikhuis, die al jaren over natuur en klimaat schrijft. „Door het lezen van al die rapporten, word ik heen en weer geslingerd tussen zorg en hoop, woede en verdriet, cynisme en desillusie”, schrijft hij. „Ik stel mezelf voortdurend de vraag: hoe kan het toch dat we nauwelijks handelen?”

Dit gevoel van onmacht herkent u als lezer misschien wel. Als krant is het onze taak om verslag te blijven doen, om u zo goed mogelijk te informeren om wellicht beter met dat gevoel van onmacht om te kunnen gaan. We nemen die taak serieus. Een bijeenkomst, vorig jaar met een aantal redacteuren leidde tot een reeks ideeën en plannen om natuur en klimaat meer bovenaan onze journalistieke agenda te krijgen.

Wellicht heeft u gezien dat we een wekelijkse nieuwsbrief hebben over duurzaamheid en klimaat en een onlangs ingevoerde klimaatpagina op onze site. We hebben een wekelijkse rubriek (Groen Doen) en proberen vanuit allerlei invalshoeken met onze correspondenten en klimaat- en energieredacteuren dit onderwerp te belichten.

Hopelijk reiken we u hiermee de bouwstenen aan waarop u beslissingen kunt basseren. Het standpunt van de krant, zoals verwoord in het Commentaar van 23 juni vorig jaar, is daarin kraakhelder: ja, het wordt tijd dat we onze levens veranderen. Maar hoe?

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.