Deelnemers kwartmarathon Utrecht verkeerde kant opgestuurd

De organisatie heeft haar excuses aangeboden. Deelnemers liepen elkaar op sommige plekken tegemoet en kwamen met het overige wegverkeer in aanraking.

In 2012 liepen recreanten in Utrecht circa anderhalve kilometer te weinig. Beeld ongerelateerd.
In 2012 liepen recreanten in Utrecht circa anderhalve kilometer te weinig. Beeld ongerelateerd. Foto Robin Utrecht/ANP

Deelnemers aan de kwartmarathon in Utrecht zijn de verkeerde kant opgestuurd en zo op het parcours van de halve marathon gekomen. De organisatie van Utrecht Marathon heeft haar excuses aangeboden.

De foutieve aanwijzing leidde zondag tot chaotische taferelen en ontevreden renners, blijkt uit op sociale media geplaatste berichten. Op sommige plekken liepen lopers van de verschillende afstanden elkaar tegemoet, schrijven deelnemers daar.

NRC-redacteur Merijn de Waal liep ook verkeerd. Lees zijn verslag.

Op de kop van de Croeselaan in Utrecht kwamen hardlopers tussen het overige wegverkeer terecht. Volgens een getuige moest de politie ingrijpen om de situatie in goede banen te leiden.

Lopers beklaagden zich ook dat ze kilometers te veel aflegden. Een enkeling liep zelfs de dubbele afstand. „Ik snap niet dat het niet duidelijker werd aangegeven. Gelukkig hadden jullie mooi weer geregeld”, schrijft de deelnemer op Twitter.

Het officiële tien kilometer parcours was vanwege de verkeerde aanwijzing uitgestorven.

‘Gepaste tegemoetkoming’

De organisatie van de Utrecht Marathon greep gelijk in toen de eerste meldingen binnenkwamen, schrijven ze in een verklaring. De lopers zijn toen via een alternatieve route veilig naar de finish gestuurd.

De uitslag van de kwartmarathon zal niet gepubliceerd worden. De organisatie maakte haar „welgemeende excuses” aan de lopers van deze afstand. Ze gaat onderzoeken wat er mis is gegaan en kijken naar „een gepaste tegemoetkoming voor de lopers”.

In 2012 ging het eerder mis tijdens de marathon in Utrecht. Toen liepen de recreatielopers anderhalve kilometer te weinig.