Recensie

Recensie Muziek

De raps van Lil’ Kleine komen uit een klein hart, maar bereiken een groot publiek

Rappen Hij is de eerste rapper van Nederland die de Ziggo Dome op eigen titel uitverkocht. Niet één, maar twee keer. En op dezelfde dag ook nog. Lil’ Kleine is de bekendste en meest besproken rapper van het moment.

Lil’ Kleine treedt op in de Ziggo Dome. Het was de eerste keer dat een Nederlandse rap-artiest solo in de Ziggo Dome staat.
Lil’ Kleine treedt op in de Ziggo Dome. Het was de eerste keer dat een Nederlandse rap-artiest solo in de Ziggo Dome staat. FOTO PAUL BERGEN/ANP KIPPA

‘Rustig ademhalen, hij komt zo. Het begint bijna, schat”, zegt een moeder kalm tegen haar dochter terwijl ze samen over de ring lopen, op zoek naar hun zitplaatsen. Dochterlief neemt trillend een slokje van haar sinas en puft de zenuwen weg.

Een half uurtje later zakt Lil’ Kleine uit het plafond op een zwevend podium, het gejuich is oorverdovend. Daags vóór de shows scoorde hij nog een nummer-1 hit met ‘Dichterbij Je’, een ode aan Jamie, zijn geliefde en de moeder van zijn nog niet geboren zoon. De uitvoering van het nummer zorgt voor een warm moment. „Ik wil jullie iets meegeven vanavond”, zegt Kleine. „Jong zijn, een beetje volwassen worden, geld, vrouwen en liefde.”

Geld. De kassa rinkelt vanavond, in Amsterdam Zuidoost. Halverwege de show dient een plotselinge modeshow als goedkoop aanvoelende promo voor zijn eigen kledingmerk. De marketingmachine draait ook op dit soort avonden op volle toeren.

Gelukkig viert de liefde hoogtij. Lil’ Kleine rapt fanatiek en doseert zijn energie goed. Er is een mooie ode aan André Hazes met behulp van Xander de Buisonjé. En hij spreekt zijn bewondering uit voor rapper Frenna, die in bloedvorm is en laat zien de nieuwe Lil’ Kleine te kunnen worden.

Hét moment van de avond is als Kleine, kijkend naar zijn vader, zijn deel van ‘Miljonair’ ten gehore brengt. Zijn pocherige raps komen uit een klein hartje, jaren van hard werken zorgen voor een intiem moment – waar 17.000 mensen getuige van zijn.

Tevreden verlaten de jonge concertbezoekers de Ziggo Dome, met een herinnering voor het leven op zak. De productie was niet over de top, maar onderstreepte wél de supersterrenstatus van Lil’ Kleine.