D66 en VVD zeggen nogmaals dat ze met Macron Europese fractie willen vormen

De beoogde nieuwe fractie komt in de plaats van de ALDE-fractie, de alliantie van liberalen en democraten waar VVD, D66 en de andere liberale partijen op dit moment in verenigd zijn.

De Franse president Macron in gesprek met klimaatactivisten tijdens zijn bezoek aan de EU-top in Sibiu, Roemenië.
De Franse president Macron in gesprek met klimaatactivisten tijdens zijn bezoek aan de EU-top in Sibiu, Roemenië. Foto Benoit Doppagne/AFP

Na de Europese verkiezingen gaan de liberale Europese partijen en de beweging Renaissance van de Franse president Emmanuel Macron samen een nieuwe fractie vormen in de Europees Parlement. Na overleg in Straatsburg hebben Renaissance en acht liberale partijen, waaronder D66 en VVD, laten weten daartoe “vastbesloten” te zijn.

Dat staat in een verklaring die negen partijen zaterdagavond hebben opgesteld. Behalve D66, VVD en Renaissance zijn dat Ciudadanos (uit Spanje), FDP (Duitsland), Momentum (Hongarije), NEOS (Oostenrijk) en MR en Open VLD uit België.

Lees alles over de Europese fracties en de Europese verkiezingen in mei

Dit zijn de eerste Europese verkiezingen waaraan de beweging van Macron meedoet. De liberale partijen waren allang in overleg met vertegenwoordigers van de Franse president. Onder anderen Mark Rutte was daarbij betrokken. Maar Macron voelt er weinig voor zich te voegen bij een bestaande fractie, laat staan een liberale fractie als ALDE. In Frankrijk is het gebruik van de term ‘liberaal’ vooral een electoraal risico. Macron wil zich dan ook niet profileren als liberaal, maar met een ‘progressieve, pro-Europese politieke familie’, die ook open staat voor niet-liberale partijen.

Tot dusverre hebben alleen de liberalen zich bereid getoond een nieuwe ‘politieke familie’ in het Europees parlement te vormen met Renaissance.
De ALDE-fractie, waar nu 21 partijen bij zijn aangesloten, is de op drie na grootste fractie van het EP.

Met Renaissance, dat mogelijk met ongeveer twintig zetels in het Europees Parlement komt, hoopt de toekomstige fractie meer invloed uit te oefenen. Zo willen de liberalen en Renaissance samen tegenwicht bieden aan de “overheersing” van de christen- en sociaaldemocraten, traditioneel de twee grootste politieke families in het Europees Parlement. Volgens de peilingen blijven die twee partijen groter.

Correctie (12 mei 2019): De verklaring die zaterdagavond is ondertekend is een intentieverklaring, zoals die in november 2018 ook al was onderschreven. Bovenstaand bericht is aangepast, omdat het leek dat de liberale fractie uiteenviel en zich aansloot bij een zuiver Frans initiatief.