‘Rebellen Jemen trekken zich terug uit havens Hodeidah’

Het zou een belangrijke stap zijn in de vredesonderhandelingen. Een Jemenitische minister heeft echter met scepsis gereageerd en gelooft niet dat de Houthi’s daadwerkelijk vertrekken.

Houthi-rebellen zouden zijn begonnen om zich terug te trekken uit de haven van Hodeidah.
Houthi-rebellen zouden zijn begonnen om zich terug te trekken uit de haven van Hodeidah. Foto Abduljabbar Zeyad/Reuters

Houthi-rebellen zeggen dat ze zaterdagochtend zijn begonnen om zich terug te trekken uit drie havens in Jemen, waaronder die van de stad Hodeidah. Dat zou een belangrijke eerste stap betekenen in de vastgelopen vredesonderhandelingen in het door burgeroorlog verscheurde land.

De Verenigde Naties (VN) berichtten vrijdag dat de Houthi’s hadden ingestemd om de havens van Saleef, Ras Isa en Hodeidah in de gelijknamige provincie Hodeidah aan de Rode Zee te verlaten. In een verklaring noemden de VN het een „eerste praktische stap” in navolging van afspraken die de strijdende partijen in december hebben gemaakt. Het is de bedoeling dat de rebellen in vier dagen zijn vertrokken.

Lees ook: VS sturen opnieuw wapens naar de Golf

Zodra dat gebeurd is, hopen internationale hulporganisaties de havens weer te kunnen gebruiken om noodhulp te sturen. De oorlog die al sinds 2014 speelt heeft geleid tot een hongersnood die duizenden burgers het leven heeft gekost.

Een getuige zegt tegen persbureau Reuters dat Houthi-strijders zowel de haven van Saleef als Ras Isa verlaten. Het zou inmiddels gaan om ongeveer een tiental vrachtwagens die rebellen wegleiden. Saleef is een belangrijke haven voor de aanvoer van graan, Ras Isa voor de aanvoer van olie. Hodeidah is een van de grootste havens van Jemen. De kustwacht zou samen met VN-waarnemers inmiddels aanwezig zijn in de havens.

Minister Jemen gelooft het niet

De Jemenitische regering heeft sceptisch gereageerd en gelooft niet dat de Houthi-strijders daadwerkelijk zullen vertrekken. Minister van Informatie Muammar al-Iryani noemt het een „show” die bedoeld is om „de internationale gemeenschap te desinformeren”. De aanwezige kustwachtfunctionarissen zouden in werkelijkheid rebellen in kustwacht-uniform zijn. Een andere regeringsonderhandelaar heeft de terugtrekking echter verwelkomd maar roept de VN op om ervoor te zorgen dat de rebellen het ook doorzetten, meldt persbureau AP.

Hodeidah was een cruciale aanvoerroute voor de Houthi-rebellen. De Jemenitische regering probeerde met steun van Saoedi-Arabië meerdere keren de havens in te nemen. Door bombardementen kon er bijna niks meer in- en uitgevoerd worden. De Houthi’s zouden de haven onder meer gebruiken om wapens uit Iran binnen te smokkelen, wat zowel Teheran als de rebellen altijd hebben ontkend.