Mega-aanklacht in VS tegen 20 farmabedrijven

Het gaat onder meer om de Israëlische farmaproducent Teva. De bedrijven zouden met illegale prijsafspraken medicijnen 1.000 procent duurder op de markt hebben gezet.

Aanklagers van meer dan veertig Amerikaanse staten hebben twintig farmaproducenten aangeklaagd, waaronder het Israëlische Teva.
Aanklagers van meer dan veertig Amerikaanse staten hebben twintig farmaproducenten aangeklaagd, waaronder het Israëlische Teva. Foto Etienne Laurent/EPA

De Amerikaanse justitie heeft vrijdag twintig farmabedrijven aangeklaagd voor het maken van illegale prijsafspraken waarmee zij medicijnen in sommige gevallen 1.000 procent duurder op de markt zetten. Dat melden de persbureaus AP en Reuters. Het gaat onder meer om de Israëlische farmaproducent Teva.

Lees ook: Ik slikte deze pil. Hoe groot is de kans dat ik kanker krijg?

Gezamenlijk zouden de farmabedrijven de prijzen van honderd generieke geneesmiddelen - variaties op bestaande, goedgekeurde medicijnen - hebben gemanipuleerd. Het gaat om medicijnen voor ziektes zoals diabetes, kanker en artritis. Met de verkoop gaan volgens de aanklacht vele miljarden dollars gepaard.

Ook zijn vijftien bestuurders van verschillende farmaproducenten in het dossier opgenomen. De onderzoekers zeggen dat ze op basis van e-mails, telefoonberichten en -gesprekken kunnen vaststellen dat de bedrijven over een periode van meerdere jaren illegale afspraken maakten.

Federale rechtbank Connecticut

Een woordvoerder van Teva ontkent dat de farmaproducent op wat voor manier dan ook strafrechtelijk aansprakelijk is. De zaak is aangespannen door openbaar aanklagers van 44 Amerikaanse staten en dient bij de federale rechtbank van Connecticut.

Wantoestanden binnen de farmaceutische industrie staan hoog op de politieke agenda in de VS. Zowel president Donald Trump als progressieve Democratische presidentskandidaten zoals Elizabeth Warren zeggen de illegale praktijken te willen aanpakken.