Honderden gevangenen ontsnapt uit gevangenis Sumatra

Na de gevangenisuitbraak startte de Indonesische politie een klopjacht. Tegen het einde van de ochtend waren 115 mannen weer ingerekend.

Gewapende politie bereidt zich voor om gedetineerden uit de Siak-gevangenis over te brengen naar een andere gevangenis.
Gewapende politie bereidt zich voor om gedetineerden uit de Siak-gevangenis over te brengen naar een andere gevangenis. Foto Wahyudi/AFP

Na rellen en een brand zijn honderden gevangenen ontsnapt uit een gevangenis op het Indonesische eiland Sumatra. De politie startte een massale klopjacht, tegen het einde van de ochtend waren 115 mannen weer ingerekend. Tientallen gedetineerden zijn nog op de vlucht, maar hoeveel precies is nog onduidelijk.

De rellen ontstonden toen bewaarders gevangenen hadden geslagen nadat die gepakt waren met meth. Drie gedetineerden raakten daarbij gewond, zij liepen steekwonden op. Een politieagent werd neergeschoten. In de Siak-gevangenis in de stad verbleven 648 gevangenen. De veroordeelden zijn in andere detentiecentra ondergebracht.

In Indonesië komen volgens persbureau AFP vaker uitbraken uit gevangenissen voor. Gedetineerden leven in onhygiënische omstandigheden in overvolle gevangenissen. In 2017 ontsnapten op hetzelfde eiland tweehonderd gevangenen uit de Sialang Bungkuk-gevangenis.