Geen roze voor Dumoulin bij start Giro

De Limburger legde de openingsrit af in 13 minuten en 22 seconden, maar zag concurrenten snel onder zijn tijd duiken.

Tom Dumoulin tijdens de eerste acht kilometer van de Giro zaterdag.
Tom Dumoulin tijdens de eerste acht kilometer van de Giro zaterdag. Foto Luk Benies/AFP

Tom Dumoulin krijgt na de openingsetappe van de Ronde van Italië geen roze trui. De 28-jarige Limburger van Sunweb legde de 8 kilometer van de tijdrit waarmee de Giro in Bologna begon af in 13 minuten en 22 seconden. Dumoulin was als eerste gestart en zag de Sloveen Primoz Roglic met 12.54 ver onder zijn tijd duiken.

Lees ook: In de volgauto achter Tom Dumoulin

De Italiaan Vincenzo Nibali kwam kort na Dumoulin al tot 13.17. Roglic dook vervolgens daar weer overtuigend onder. De kopman van Jumbo-Visma pakte direct 28 seconden voorsprong op Dumoulin.

Dumoulin ging om 16.50 uur als eerste van start in de 102ste editie van de Giro d’Italia. De Italiaan Salvatore Puccio begint om 19.45 uur als laatste aan de tijdrit door Bologna, die eindigt met een pittige klim.

De kopman van Sunweb was best tevreden met zijn optreden, vooralsnog goed voor de vierde tijd. „Als iemand sneller gaat, dan is dat zo”, zei Dumoulin. „Het ging op zich wel goed. Het eerste vlakke stuk is lastig, omdat je niet precies weet hoeveel energie je moet achterhouden voor de klim. Ik had geen richttijd, maar wist wel welk vermogen ik ongeveer wilde trappen. Dat heb ik ook gedaan.” (ANP)