Brieven

Brieven 11/5/2019

Inburgering

Eindeloos eisen

We eisen van ‘nieuwe Nederlanders’ dat zij Nederlands leren (Hoe kan ik van jullie taal houden als jullie het zelf niet doen?, 10/5). Vaak mensen die al twee talen beheersen (bijvoorbeeld Turks en Koerdisch of Arabisch en Berbers). Wij eisen dat ze de taal kennen, voor ze hier aan het werk kunnen, terwijl wij zelf de taal op grote schaal verloochenen en vervangen door Engels. Als de ‘nieuwe Nederlander’ met zijn verworven kennis van het Nederlands dan eindelijk de Nederlandse nationaliteit krijgt, moet hij of zij, net als de hier geboren Nederlander, ook het Engels leren beheersen om te kunnen studeren of werken.

Grondwet

In of uit discussie

D66-fractievoorzitter Rob Jetten stelt voor om het Nederlandse lidmaatschap van de Europese Unie op te nemen in de Grondwet, omdat „de belangen simpelweg te groot zijn om te worden gekaapt door een simpele in of uit discussie” (‘Bescherm Nederland tegen Nexit’, 10/5). Inderdaad, bij een Nexit zijn de gevolgen niet makkelijk te overzien. Het EU-lidmaatschap vastleggen in de Grondwet dwingt tot nadenken vooraf en vereist een zorgvuldige procedure. Nadenken en zorgvuldigheid is hier terecht. D66 zou zo’n zelfde zorgvuldigheid, niet eens via de Grondwet, moeten hanteren bij verstrekkende voorstellen rondom het klimaatakkoord.

Ajax (2)

Zuivere speeltijd

Vijftigduizend toeschouwers in het stadion, miljoenen kijkers thuis. Maar één man, de scheidsrechter, weet hoelang de voetbalwedstrijd duurt. Basketbal, rugby, ijshockey, handbal: andere sporten werken met zuivere speeltijd. De scheids zet de tijd stil bij blessures en oponthoud. Transparant en eerlijk. Vijf minuten ‘blessuretijd’? Dat is elf procent van de tweede helft. En dan liet de scheids nog anderhalve minuut extra doorspelen. Wanneer wordt voetbal nou eens volwassen?