Bertens oppermachtig naar titel Madrid, vierde plaats wereldranglijst

Kiki Bertens stijgt door haar zege naar de vierde plaats op de wereldranglijst, de hoogste ranking ooit van een Nederlandse tennisster.

Foto Sergio Perez/Reuters

Kiki Bertens heeft op imponerende wijze het graveltoernooi van Madrid op haar naam geschreven. De 27-jarige Wateringse versloeg in de finale de als derde geplaatste Simona Halep in twee sets: 6-4 6-4. Bertens stijgt door haar toernooizege naar de vierde plaats op de wereldranglijst, de hoogste ranking ooit van een Nederlandse tennisster.

Lees ook: Kiki Bertens bevestigt status van wereldtopper in Sint-Petersburg

Voor Bertens betekende het haar negende toernooizege en tevens de grootste zege uit haar loopbaan. In Cincinnati vorig jaar versloeg ze in de finale eveneens Halep, toen de nummer 1 van de wereld. De Roemeense had in Madrid bij een zege op Bertens de eerste plaats weer kunnen overnemen van de Japanse Naomi Osaka. Dat verhinderde Bertens, die als eerste speelster ooit het graveltoernooi won zonder een set te verliezen.

Bertens stond voor het tweede jaar op rij in de finale in de Spaanse hoofdstad. Ze verloor daarin vorig jaar van Petra Kvitova. Donderdag nam ze in de kwartfinales revanche voor die nederlaag, door overtuigend af te rekenen met de Tsjechische.

Op naar Roland Garros

Bertens zag Halep vroeg in de eerste set een break voorsprong nemen. Beide speelsters wonnen vervolgens twee keer elkaars opslagbeurt. Na een achterstand van 4-2 pakte Bertens echter zes games op rij. Ze won de eerste set en nam een break voorsprong in de tweede.

Halep was nu degene die zich terugknokte naar 2-2. Bertens sloeg echter meteen weer toe en hield die break vervolgens vast. Met twee aces sloeg ze zichzelf naar 5-3. Een game later, op 5-4, verzekerde Bertens zich op haar derde matchpoint van de grootste titel uit haar loopbaan.

Met haar unieke zege lost ze Betty Stöve af als hoogst gerankte Nederlandse tennisster ooit. Stöve bereikte in juli 1977 na haar verloren finale van Wimbledon de vijfde positie. Bertens is maandag de nummer vier van de wereld. Ze gaat eind deze maand als een van de favorieten naar Parijs voor Roland Garros. (ANP)