‘Al proeft ze maar een hapje’

In het mandje

Het maakt niet uit wat ik bij wie in het karretje leg, zolang het maar evenveel is, zegt Loes van Dongen (36), terwijl ze haar twee dochtertjes met een schuin oog in de gaten houdt. „Anders wordt het vechten.” Haar dochtertjes Evi (4) en Suze (2) vliegen door de winkel, elk met een eigen mini-karretje.

Handig boodschappen doen zo.

„De grote dingen doe ik één keer in de week zelf. Met de kinderen samen is dat bijna niet te doen. Ik ren dan meer achter hen aan. Voor kleine dingetjes neem ik ze wel eens kort mee.”

Wat heb je gekocht?

„Ik heb troebele appelsap gekocht, zonder suiker. De magere melk is voor mezelf. En de kinderen mogen van mij altijd iets lekkers uitzoeken, want je moet het wel leuk maken. Ze kiezen vaak iets zoets. Nu wilden ze graag hagelslag voor op brood. Ik heb ook wat fruit voor mee naar school.”

Ben je meer bezig met eten sinds je kinderen hebt?

„Nou, de oudste eet heel slecht. Ze lust heel weinig, van fruit eigenlijk alleen een appel en banaan. Áls ze dan wat eet, probeer ik er wel op te letten dat het gezond is.”

Maak je je er druk om?

„Dat heb ik wel even gedaan. We zijn naar een diëtist geweest, maar ze groeit goed en is niks te dun. We proberen gewoon kleine beetjes bij het avondeten, die ze moet proeven. Al is het maar een hapje.”

Wat eet ze het liefst?

Loes lacht. „Broccoli.”