Afrijden voor het rijexamen kan weer op tijd

Overal kan weer binnen de afgesproken termijn van zeven weken een rijexamen worden afgelegd. Eerder moesten kandidaten soms wel vier maanden wachten.

In eerste drie maanden van dit jaar waren er 133.828 auto-, motor- en bromfietsexamens. Dat is 7 procent meer dan vorig jaar.
In eerste drie maanden van dit jaar waren er 133.828 auto-, motor- en bromfietsexamens. Dat is 7 procent meer dan vorig jaar. Foto Lex van Lieshout/ANP

Door nieuwe examinatoren aan te nemen heeft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) de te lange wachttijden voor het rijexamen weggewerkt. Nu kan weer overal binnen de afgesproken termijn van zeven weken een rijexamen worden afgelegd. Bij 11 van de 54 examencentra kan het examen binnen een week worden gedaan.

Landelijk is de gemiddelde wachttijd voor een rijexamen nu 3,8 weken. Een herexamen kan binnen 2,2 weken worden gedaan. Het aantal examens in het eerste kwartaal van dit jaar is ten opzichte van 2018 gestegen met 7 procent. In de eerste drie maanden van dit jaar waren er 133.828 auto-, motor- en bromfietsexamens.

De afgelopen drie jaar trok het CBR 226 nieuwe examinatoren aan, en dit jaar begonnen er zeventig nieuwe werknemers. In totaal heeft het CBR 650 examinatoren.

Fitte gepensioneerden

Examenkandidaten moesten in delen van de Randstad soms tot drie maanden wachten voordat zij hun examen konden afleggen. Het CBR sprak van „topdrukte” toen de maximale wachttijd bij de helft van de examencentra werd overschreden. De wachttijd is in de Randstad afgenomen door werknemers uit andere delen van het land in te zetten. Ook wordt er veel overgewerkt.

Vorig jaar besloot de organisatie de diploma-eis voor examinatoren te verlagen: van mbo-niveau 4 naar 3. Ook probeerde het CBR „fitte” gepensioneerden terug te halen, en werden examens ingepland op zaterdag en in de avonduren.

Medische keuring

In februari stelde minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD, Infrastructuur en Waterstaat) het CBR onder verscherpt toezicht vanwege lange wachttijden voor medische keuringen. Wie om gezondheidsredenen gekeurd moet worden voordat het rijbewijs wordt verlengd, doet er volgens een woordvoerder nu zes maanden over in plaats van de gebruikelijke vier. Oorzaak daarvoor is de invoering van een nieuw ict-systeem en een tekort aan artsen die de keuring moeten uitvoeren. Het ict-project blijkt flink duurder uit te vallen dan gepland: het kost 38,8 miljoen euro in plaats van 7 miljoen euro.

Het CBR zag het aantal aanvragen voor gezondheidsverklaringen met 50 tot 60 procent stijgen omdat „bezorgde mensen begrijpelijkerwijs de procedure veel eerder startten”. De aanvragen worden nu beoordeeld op afloopdatum van het rijbewijs. Overigens hoeft niet iedereen die een zogenoemde gezondheidsverklaring invult gezien te worden door een arts.

Correctie 13-05-2019: In een eerdere versie stond dat examenkandidaten tot vier maanden moesten wachten. Dat bleek drie maanden te zijn en is hierboven aangepast.