Advocaat: OM komt terug op taakstraf voor Efteling-betogers

De verdenking van smaad is vervallen, zegt de advocaat. De vier worden nu verdacht van huisvredebreuk.

Op 14 april legden vier dierenactivisten van de internationale Vegan Strike Group de Raveleijn-show stil.
Op 14 april legden vier dierenactivisten van de internationale Vegan Strike Group de Raveleijn-show stil. Foto Frans Berkelaar

Het Openbaar Ministerie komt terug op de honderd uur taakstraf voor vier dierenactivisten die een show met paarden in de Efteling verstoorden. De demonstranten hebben hun strafbeschikking met succes aangevochten, heeft hun advocaat naar eigen zeggen van justitie vernomen. Het OM kan het bericht niet direct bevestigen.

De verdenking van smaad is komen te vervallen, maar nu wordt het viertal verdacht van huisvredebreuk. Zij krijgen mogelijk een boete tot 325 euro.

Twijfel over huisvredebreuk

Volgens Jan-Hein van Dijk, de advocaat van drie Nederlandse activisten en een Belgische activist, kun je „het eens of niet eens zijn met de actie” en „de actie wel of niet geslaagd vinden”, maar was het niet de bedoeling om de Efteling in een kwaad daglicht te stellen. „Het was simpelweg een actie tegen het gebruik van dieren”, stelt Van Dijk.

Of het viertal zich schuldig heeft gemaakt aan huisvredebreuk betwijfelt Van Dijk ook: zij hadden wel een entreebewijs. „We gaan dat nu uitzoeken, daar hebben we een paar weken de tijd voor”, aldus de advocaat.

Op 14 april legden vier dierenactivisten van de internationale Vegan Strike Group de Raveleijn-show stil. De demonstranten liepen de arena in op het moment dat een paard met een brandende deken op zijn rug voorbijkwam. „De Efteling toont geen respect voor paarden!”, was een van de leuzen.