Zalms oude kroonprins Chris Vogelzang nieuwe topman Danske Bank

Het door witwasschandalen geplaagde Danske Bank heeft oud-ABN Amro-bestuuder Chris Vogelzang benoemd tot voorzitter.

Chris Vogelzang, derde van links, wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van het Deense Danske Bank.
Chris Vogelzang, derde van links, wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van het Deense Danske Bank. Foto David van Dam/ANP

Chris Vogelzang wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van Dankse Bank. Dat heeft de bank vrijdag bekendgemaakt. De Nederlander volgt per 1 juni interim-voorzitter Jesper Nielsen op, die na het vertrek van topman Thomas Borgen wegens een witwasschandaal in september het stokje tijdelijk overnam. Als voormalig ABN Amro-bestuurder werkte Vogelzang nauw samen met Gerrit Zalm, die in februari werd voorgedragen als commissaris bij Danske Bank en daarvoor topman van ABN Amro was. Zalm gaat bij Danske onder meer over het benoemingsbeleid.

Vogelzang werd lange tijd gezien als opvolger van Zalm bij ABN Amro. Hij werd in 2016 echter afgewezen als kandidaat door toenmalig minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA), namens de staat de belangrijkste aandeelhouder van de bank. Dijsselbloem wilde naar verluidt een voorzitter met een sterk ontwikkelde “maatschappelijke antenne”. Vogelzang zou te veel ‘bankier’ zijn.

Lees hier een profiel van Vogelzang: De kroonprins van ABN Amro die misgreep

Volgens Dankse Bank neemt Vogelzang veel bestuurlijke en commerciële ervaring met zich mee. De bank zegt er de komende jaren een grote taak aan te hebben om het vertrouwen van klanten terug te winnen. Sinds vorig jaar ligt de bank onder vuur wegens een omvangrijk witwasschandaal. Tussen 2007 en 2014 verwerkte de bank via haar Estse tak miljarden euro’s aan verdacht (Russisch) geld.

ABN Amro na nationalisatie

Vogelzang was van 2009 tot 2017 bestuurslid van ABN Amro, waar hij in totaal zestien jaar werkte. De bank was in 2008 genationaliseerd. Het team waar Zalm en Vogelzang deel van uitmaakten, moesten de bank opnieuw opbouwen. Vogelzang was als bestuurder verantwoordelijk voor de consumententak en het vermogensbeheer van ABN Amro, samen goed voor 70 tot 80 procent van de inkomsten.

Sinds zijn vertrek bij ABN Amro werkt Vogelzang, die zijn loopbaan bij Shell begon, als adviseur bij The Blackstone Group en The Boston Consulting Group. Ook is hij onder meer lid van de raad van toezicht bij uitgever Wolters Kluwer.