‘Wij zijn gelukkig allebei heel eigenwijs’

Spitsuur Carla Ketelaar (56) en Steven Lubbers (66) leerden elkaar elf jaar geleden via een datingsite kennen. Steven vroeg Carla ten huwelijk. „Het eerste wat de kinderen vroegen was: ‘Heb je het haar verteld of heb je haar gevraagd?’”

Vlnr: Stevens dochter Mechteld, zoon Viktor met kleinzoon Abel, Steven zelf, zoon Reinder met kleinzoon Olivier, Carla en haar zoon Yoris.
Vlnr: Stevens dochter Mechteld, zoon Viktor met kleinzoon Abel, Steven zelf, zoon Reinder met kleinzoon Olivier, Carla en haar zoon Yoris. Foto’s David Galjaard

Carla: „We kennen elkaar van datingsite Lexa. Onze relatie is begonnen met een leugen, zeggen we weleens als grap.”

Steven: „Ik woonde in Deventer, maar gaf al dertig jaar les op scholen in de buurt en had gezegd dat ik uit Diepenveen kwam. Zij woonde in Epse, op een boerderij, maar dat was ook zogenaamd in Diepenveen.”

Carla: „Ik had vroeger fitnessbedrijven en half Deventer kende me. Steven had al die tijd veel leerlingen gehad.”

Steven: „We wilden allebei niet herkend worden.”

Carla: „Ik vond het toen ook nog erg sneu, een datingsite. Ik kan hem toch wel in het echte leven tegenkomen, dacht ik. Maar dat lukte dus niet, ik was al twaalf jaar alleen. Steven vroeg meteen of ik wat wilde drinken op de Brink. Leuk, dacht ik. Dit is een daadkrachtige man.”

Steven: „Ik vind dat je elkaar moet kunnen zien, horen, ruiken en zien bewegen om er een gevoel bij te krijgen.”

Carla: „Het eerste gesprek ging vooral over sport en zijn kinderen. Steven is helemaal weg van cricket, terwijl ik van de diepe gesprekken en het mediteren ben. Dit gaat hem niet worden, dacht ik.”

Steven: „Het was een leuke ontmoeting en we dachten: we zien wel. Je moet het de tijd gunnen.”

Carla: „En toen liet je me zo tien dagen wachten.”

Te zelfstandig

Carla: „Ik werkte eerst in een instelling met moeilijk opvoedbare jongens. Op mijn 27ste begon ik mijn eerste sportschool, op mijn 30ste de tweede. Ik was getrouwd en toen mijn jongste anderhalf jaar oud was, gingen we scheiden. In die tijd had ik twee jonge kinderen, twee bedrijven en 25 mensen in dienst. Ik heb eerst hulp gezocht, ik ging in therapie. Ik wilde weten wat mijn aandeel was in het mislopen van ons huwelijk. Ook had ik lang niet door waarom ik geen geschikte nieuwe partner ontmoette. Tegen de tijd dat ik Steven leerde kennen, begreep ik dat ik iets anders moest doen. Ik ben vrij primair, knal er gelijk van alles uit. Jij bent meer secundair, dus dat schrikt af. Uiteindelijk is uit mijn eigen zoektocht ook mijn bedrijf voortgekomen.”

Steven: „Ik ben gymleraar geweest, twintig jaar bondscoach van het cricketteam en ik heb zelf ook 24 jaar in het Nederlands cricketelftal gespeeld. Inclusief militaire dienst heb ik bijna 44 jaar gewerkt. Nu ben ik met pensioen. Eerst dacht ik: ik doe even helemaal niets. Maar komend schooljaar ga ik toch weer beginnen met mijn eigen bedrijf. De laatste jaren was ik binnen de school al actief als coach. Daar zag ik dat veel kinderen op de middelbare school vastlopen. Dat heeft verschillende oorzaken: leerproblemen, gebrek aan zelfvertrouwen, niet kunnen plannen.”

Carla: „Ik bied programma’s aan waarin je onderzoekt wat je uitstraalt. Op het moment dat je de verkeerde mannen aantrekt, klopt je uitstraling niet. Je hebt mensen die serieus en minder serieus zijn op datingsites. Als je de minder serieuze aantrekt, winkel je in de verkeerde winkel.”

Steven: „Het gaat eigenlijk over jezelf leren kennen. Als je jezelf goed leert kennen, dan weet je ook in welke valkuil je stapt.”

Carla: „De term ‘eindman’ komt uit een gesprek met een vriendin. Na de zoveelste keer daten zei ze tegen mij: ‘Ik heb er zo genoeg van, ik wil nu een eindman.’ Sindsdien vroegen we elkaar: gaat het weer een tussenpaus worden of is dit de eindman?”

Curaçao

Steven: „Mijn vader ging werken bij Shell op Curaçao, waar hij mijn moeder ontmoette. Daar ben ik geboren, net als mijn twee broers. Ik was negen toen wij in 1962 terugkwamen in Nederland, in de winter.”

Carla: „Koud! Als ik in de winter blijf zwemmen in de IJssel, vraagt hij nog steeds: ‘Zou je dat nou wel doen?’”

Steven: „Na 56 jaar ben ik onlangs pas voor het eerst teruggegaan, met Carla. Daarvoor had ik het te druk met lesgeven en cricket. Ik heb de hele wereld afgereisd, als coach of met het Nederlands elftal. Twee weken voordat we gingen, voelde ik ineens een onrust. Zou ik nog wel iets herkennen? Maar dat was wel zo. En niet zo’n klein beetje ook. Carla zei: ‘Ik loop meteen weer naast een Antilliaan.’”

Carla: „Hij stapte uit het vliegtuig en had meteen zoiets van: ‘O ja.’ Dat briesje, de vogels, de warmte, het tempo. Hij knapte helemaal op.”

Steven: „Een paar jaar eerder, in de Algarve, heb ik Carla ten huwelijk gevraagd.”

Carla: „Het eerste wat de kinderen vroegen was: ‘Heb je het haar verteld of heb je het haar gevraagd?’”

Steven: „De kinderen hebben me als coach meegemaakt, toen was ik wat sturender.”

Carla: „We zijn gelukkig allebei eigenwijs.”

Warm lunchen

Carla: „Iedere ochtend word ik om zes uur wakker. Dan ga ik eruit, beetje rommelen en mediteren tot een uur of zeven, en dan werk ik tot een uur of tien.”

Steven: „Ik sta om acht uur op, dan schop ik mezelf uit bed voor een wandeling. Deventer vind ik een van de mooiste steden in Nederland.”

Carla: „Ik sport drie ochtenden in de week om half tien, dan ga ik hardlopen of roeien. Daarna lunchen we samen, warm.”

Steven: „We koken om de beurt. In de middag ga ik naar het veld om te helpen met coaching of om zelf te spelen.”

Carla: „Ik doe veel van mijn werk online of begeleid mensen hier thuis.”

Steven: „Tegenwoordig heb je wachtlijsten. Ze komen tot uit België hierheen rijden voor een gesprek.”

Steven: „’s Avonds eten we simpel, iets van soep of brood. Daarna willen we hier nog weleens in onze bioscoop gaan zitten.”

Carla: „Of we lezen. En twee keer per week ga ik naar yoga.”

Steven: „Af en toe prikken we in de agenda een tijdstip voor een grote klus, dat is ook een vorm van ‘we-time’. Dan ruimen we in twee, drie uur de hele kelder op.”

Carla: „Steven werkt zich dan in anderhalf uur helemaal stuk. Ik werk wat trager.”