VS verhogen importheffingen op Chinese goederen naar 25 procent

China zegt met tegenmaatregelen te komen, maar het handelsoverleg wordt voortgezet. De handelscrisis zorgt voor onrust op de beurzen.

Een Chinese winkelier op een markt in Beijing.
Een Chinese winkelier op een markt in Beijing. Foto Wu Hong/EPA

De Verenigde Staten hebben vrijdag, zoals eerder aangekondigd, de importtarieven op Chinese goederen ter waarde van 200 miljard dollar (178 miljard euro) verhoogd van 10 procent naar 25 procent. Het is een nieuw dieptepunt in de sluimerende handelsoorlog tussen de twee landen. China heeft gezegd met harde tegenmaatregelen te komen, zonder daarbij te verduidelijken wat het land precies gaat doen.

Het nieuwe importtarief geldt vooral voor consumentengoederen, zoals smartphones, laptops, kleding en speelgoed. De regering van Trump heeft gezegd dat het nieuwe tarief later ook voor vrijwel alle andere importgoederen, die een waarde hebben van zo’n 325 miljard dollar (289 miljard euro), zal ingaan.

Lees ook: Trump zet extra druk op gesprekken met China

Hoewel de verhoogde importtarieven al zijn ingegaan, wordt het handelsoverleg tussen de VS en China wel voortgezet. De Amerikaanse president Donald Trump blijft volhouden dat een akkoord met Beijing haalbaar is.

De onderhandelaars hebben afgesproken dat de nieuwe importtarieven alleen gelden voor producten die vanaf deze vrijdag vanaf China naar de VS worden geëxporteerd. Er is afgesproken dat de tarieven niet gelden voor goederen die al onderweg zijn van China naar de VS. De meeste goederen worden per schip vervoerd naar de VS. Meestal zijn schepen ongeveer drie of vier weken onderweg van China naar de VS. Dit geeft de onderhandelaars nog enige tijd om tot een akkoord te komen.

Onrust financiële markten

Vorige week leek het nog alsof er vooruitgang werd geboekt in de onderhandelingen tussen de twee grootste economieën ter wereld. Maar afgelopen weekend sloeg de sfeer om, bleek uit enkele boze tweets van Trump. Woensdagavond zei Trump tijdens een rally in Florida dat China de gemaakte afspraken niet is nagekomen. China reageerde daar vervolgens op door te zeggen dat alle afspraken wel zijn nagekomen.

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire noemde de escalatie van het handelsconflict vrijdag „het grootste gevaar” voor de wereldwijde groei van de economie. De handelscrisis zorgt wereldwijd voor onrust op de beurzen. De Amerikaanse beurzen sloten donderdag in de min, voor de vierde dag op rij. De Dow Jones zakte met 0,5 procent, de Nasdaq met 0,4 procent en de S&P 500 met 0,3 procent. Ook de Japanse aandelenbeurs Nikkei sloot vrijdag af met verlies, evenals de Australische S&P/ASX 200, nadat de nieuwe invoertarieven van kracht werden. De Chinese beurzen in Hongkong en Shanghai sloten vrijdag juist in de plus met 0,9 en 1,5 procent.