Verstikkende moederliefde

In het opslagdepot van iLost, een verzamelpunt van gevonden voorwerpen, vertellen verloren spullen een verhaal. schetst de eigenaar.

Foto Olivier Middendorp

Elastische banden, pleisters, sportkleding, een laptop, een e-reader met lesmateriaal en een lief Engelstalig afscheidskaartje van een bezorgde moeder: de eigenaar van deze rolkoffer is een buitenlandse student fysiotherapie. Hij is net in Nederland, maar hij is goed voorbereid. De post-its zijn het resultaat van een professionele brainstormsessie: zo’n middag waarin je al je ideeën, wensen en verwachtingen over je carrière of studie structureel in kaart brengt, om daarmee de kans op succes te vergroten.

Moeder verwacht veel van haar zoon, lezen we op het kaartje. Ze weet zeker dat hij de allerbeste fysiotherapeut van de wereld zal worden. Toch maakt ze zich zorgen: over de vraag of hij zijn kamer netjes zal houden, bijvoorbeeld. En over zijn toekomstige huisgenootje – een jeugdvriend waar ze vermoedelijk een minder hoge pet van op heeft. Ze schrijft tenminste dat ze hoopt dat die zijn eigen weg zal gaan en dat haar zoon veel nieuwe vrienden zal maken. Betere, nettere vrienden ongetwijfeld. Da’s natuurlijk lief bedoeld allemaal, maar ook een beetje bemoeizuchtig.

Misschien heeft de eigenaar van deze koffer daarom wel gekozen voor een opleiding aan de andere kant van Het Kanaal: om te ontsnappen aan verstikkende moederliefde. Ongetwijfeld heeft zijn moeders allesbepalende angst voor teleurstelling hem zijn leven lang behoed voor het maken van het allerkleinste foutje. Uiteraard was het altijd goed bedoeld, maar nu is het genoeg. Die post-it-sessie was de laatste verstandige keuze waar hij aan toe zou geven. Want dat was natuurlijk ook haar idee. Welke jongere bedenkt dit nu zelf?

Zonder moeders wakend oog ging het vrijwel meteen mis. Onderweg van het vliegveld naar zijn studentenkamer raakte hij zijn koffer al kwijt.

Zijn moeder zal haar hooggespannen verwachtingen bij moeten stellen. Maar hij heeft zijn eigen leven en maakt zijn eigen fouten.

Eindelijk.