Verkocht kunsthandel Wildenstein een vals schilderij?

Wildenstein Een Amerikaanse kunstverzamelaar beschuldigt de vooraanstaande kunsthandel Wildenstein uit New York van het verkopen van een vals schilderij.

Foto AFP PHOTO
Foto AFP PHOTO Pierre Bonnard, Franse kunstenaar die veel fruitstillevens schilderde.

Wildenstein, de vooraanstaande kunsthandel uit New York, heeft een vals schilderij verkocht van de Franse kunstenaar Pierre Bonnard (1867-1947). Dat meldt de website Artnet News op basis van beschuldigingen van de Amerikaanse verzamelaar en vastgoed-investeerder Neil Wallace. Een door hem beheerde trust waarin het schilderij is ondergebracht heeft dinsdag in New York een rechtszaak tegen de kunsthandel aangespannen.

De hoogbejaarde Wallace kocht meer dan drie decennia geleden bij Wildenstein een van Bonnards vele fruitstillevens. Hij noemt het doek nu een „slimme vervalsing”. Dat het om een vervalsing gaat ontdekte Wallace vorig jaar, bij de voorbereiding op een veiling van de impressionistische kunst die hij met zijn broer Monte bijeenbracht, en die in februari bij Christie’s is verkocht voor zo’n 100 miljoen dollar.

De Bonnard werd in 2018 opgestuurd naar een van de samenstellers van de catalogue raisonné van de kunstenaar. Die antwoordde dat het schilderij niet van de hand van Bonnard is. Het schilderij was niet opgenomen in de oeuvrecatalogus, maar dat werd in 1985 bij de verkoop niet gemeld. In de aanklacht wordt die omissie van Wildenstein als fraude bestempeld.

De advocaat van Wildenstein reageerde tegen Artnet News. Hij zegt dat de kunsthandel het werk in 1984 van een prominente, niet bij naam genoemde verzamelaar heeft gekocht, inclusief een onberispelijke herkomstgeschiedenis. De advocaat noemt de beschuldigingen tegen zijn cliënt „ongegrond”.

Wallace betaalde destijds 275.000 dollar voor het schilderij. Hij eist het aankoopbedrag, plus vergoeding van de juridische kosten en 34 jaar rente over de aankoopsom.

Van Bonnard zijn meer dan 5.000 kunstwerken geveild; 98 werken brachten meer dan een miljoen dollar op. Het veilingrecord voor een schilderij van de Fransman staat op 11,5 miljoen dollar, ruim 10 miljoen euro.