Aruba sluit nu zelf de grens met Venezuela

De Arubaanse regering is bang voor een grote stroom vluchtelingen, nadat Venezuela vrijdag aankondigde de grens met Aruba en Brazilië te heropenen.

El Assaimi (midden) tijdens de persconferentie in Caracas.
El Assaimi (midden) tijdens de persconferentie in Caracas. Foto Marvin Recinos/AFP

Nadat Venezuela de grenzen met Brazilië en Aruba vrijdag heropende, kondigde de Arubaanse regering vrijdagavond lokale tijd aan nu zelf de grens met Venezuela voor een maand te sluiten. Aruba wil voorkomen dat er een golf vluchtelingen naar het eiland komt.

Aruba zegt zo de openbare orde, veiligheid en het algemeen belang van het land te beschermen. Vanuit Venezuela zijn de afgelopen jaren ruim 3,4 miljoen mensen gevlucht. Volgens de Arubaanse regering maakt het buurland een crisis door met ,,ongekende gevolgen”.

Volgens een recente uitspraak van een rechter is Aruba verplicht asielzoekers opvang en zorg te bieden, zolang ze in afwachting zijn van een besluit over hun aanvraag. Maar dat hoeft niet als ze via een ander land Aruba bereiken.

De Venezolaanse vicepresident Tareck El Aissami maakte vrijdagmiddag bekend de grens met Aruba en ook Brazilië juist weer te openen. Afgelopen februari sloot president Nicolás Maduro de grenzen met in totaal vijf landen toen oppositieleider Juan Guaidó trachtte noodhulp Venezuela in te krijgen. De grenzen met Colombia, Bonaire en Curaçao blijven van Venezolaanse zijde voorlopig nog wel gesloten.

De vicepresident legde niet uit waarom die grenzen dicht blijven. Hij stelde alleen dat grenzen gesloten blijven zolang er een „houding van vijandigheid en agressie” bestaat. Op Curaçao liggen Amerikaanse hulpgoederen die Maduro niet in Venezuela wil hebben. Colombia hielp bij de noodhulpactie van Maduro’s rivaal Guaidó, waarna Venezuela alle diplomatieke banden met het land opschortte.

Lees ook: Hoe Guaidó’s revolte vastliep – in drie tweets

Noodhulp en couppoging

In februari probeerde oppositieleider Juan Guaidó tonnen aan noodhulp vanuit Colombia naar Venezuela te krijgen. De medicijnen en het voedsel zijn hard nodig in Venezuela, maar Guaidó’s actie was ook een pressiemiddel om het Venezolaanse leger aan zijn kant te krijgen. Hoewel tientallen militairen die dag overliepen, lukte het niet om de goederen Venezuela in te krijgen.

Eerder deze maand poogde Guaido tijdens een couppoging opnieuw het leger achter zich te krijgen. Ook toen liepen verschillende militairen over, maar niet voldoende om een militaire coup te kunnen bewerkstelligen. Maduro stelt dat de staatsgreep was georkestreerd door de Verenigde Staten, die zelf zouden willen profiteren van zijn vertrek.

Guaidó riep zichzelf in januari uit als interim-president van Venezuela. De Verenigde Staten erkenden hem vrijwel meteen als rechtmatige leider van het land, in de weken daarna volgden tientallen veelal westerse landen.