Twee Franse militairen gesneuveld bij redding gijzelaars in Burkina Faso

Twee vrouwen uit de Verenigde Staten en Zuid-Korea en twee mannen uit Frankrijk zijn bevrijd bij de reddingsactie in Burkina Faso.

Een parkranger houdt de wacht bovenop een jeep in Pendjari National Park in Benin.
Een parkranger houdt de wacht bovenop een jeep in Pendjari National Park in Benin. Foto Stefan Heunis/AFP

Twee Franse soldaten zijn donderdagavond omgekomen bij een reddingsactie van vier ontvoerde toeristen uit Frankrijk, de Verenigde Staten en Zuid-Korea in het noorden van Burkina Faso. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron vrijdag bekendgemaakt. De ontvoerders waren lid van een terroristische groepering en zijn omgekomen bij de operatie, meldt persbureau Reuters.

De twee Franse toeristen, Patrick Picqué en Laurent Lassimouillas, werden sinds 1 mei vermist. Ze werden nabij de noordgrens van Benin ontvoerd uit Pendjari National Park. De terreinauto waarin de twee mannen reden werd uitgebrand langs de kant van de weg gevonden. Het lichaam van hun Beninse gids werd in de buurt van het voertuig gevonden. Hij was doorzeefd met kogels.

De bevrijde toeristen uit de VS en Zuid-Korea waren twee vrouwen. Over hun identiteit is op dit moment niets bekend, ook is nog niet duidelijk sinds wanneer en vanuit waar zij zijn ontvoerd.

Meerdere gewapende en jihadistische groeperingen zijn actief in de regio. De Franse overheid adviseert reizigers al langer het gebied in het Pendjari-reservaat te mijden, juist vanwege het risico er slachtoffer te worden van ontvoering. De Nederlandse overheid doet hetzelfde.

In de persverklaring betuigde Macron zijn medeleven aan de nabestaanden van de omgekomen soldaten. Ook heeft hij gezegd Benin en Burkina Faso verdere steun te willen verlenen in de strijd tegen terrorisme in de Sahel. Op dit moment zijn er 4.500 Franse militairen gelegerd in het gebied om de lokale overheden te helpen in de strijd tegen moslimextremisten.

Lees ook: Wat heeft vijf jaar patrouilleren in de Sahel opgeleverd?