Tientallen doden door zinken migrantenboot voor kust Tunesië

Volgens de Tunesische staatsoproep gaat het om zeker zeventig doden, de Verenigde Naties spreken van ten minste vijftig slachtoffers. Zestien mensen zijn gered.

Een reddingsactie nadat een boot met daarop 700 migranten in 2015 voor de Tunesische kust in de Middellandse Zee was gezonken.
Een reddingsactie nadat een boot met daarop 700 migranten in 2015 voor de Tunesische kust in de Middellandse Zee was gezonken. Foto Marta Soszynska/EPA

Tientallen migranten zijn vrijdag om het leven gekomen doordat de boot waarop zij zich bevonden voor de Tunesische kust zonk. Volgens het staatspersbureau Tunis Afrique Presse (TAP) gaat het om zeker zeventig doden. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), gelieerd aan de Verenigde Naties, spreekt van ten minste vijftig dodelijke slachtoffers. Zestien opvarenden konden worden gered.

De boot kapseisde bijna tachtig kilometer van de kust van de havenstad Sfax, ten zuiden van de hoofdstad Tunis, in internationale wateren. De overlevenden werden gered door vissersboten, aldus TAP. De migranten zouden aan boord zijn gegaan in Libië en waren onderweg naar Italië. Het is onduidelijk welke nationaliteit de slachtoffers hebben.

Missing Migrants

Vrijdag maakte buurland Libië bekend dat de kustwacht twee dagen geleden 213 migranten heeft gered van boten die voor de kust voeren, aldus persbureau AP. De migranten waren van Afrikaanse en Arabische afkomst en vermoedelijk onderweg naar Europa. De mannen, vrouwen en kinderen bevonden zich op twee rubberboten. De geredde migranten zijn overgeleverd aan de politie, nadat zij voedsel en medische zorg hadden ontvangen.

Volgens het Missing Migrants-project van de Verenigde Naties, een website waarop het aantal dodelijke slachtoffers van reizen die migranten afleggen wordt gemonitord, zijn dit jaar bijna 450 mensen om het leven gekomen in de Middellandse Zee. Op het hoogtepunt van de migratiecrisis in 2015 overleden ruim tweeduizend mensen tijdens hun overtocht naar Europa.