Thuiskok

Ful medames

a pile of broad beans isolated on a white backgrouind
a pile of broad beans isolated on a white backgrouind

Deze spread van gedroogde tuinbonen wordt in Egypte bij het ontbijt, de lunch, het diner of als snack gegeten – kortom, de hele dag door. Eén oorspronkelijk recept is er niet, er zijn talloze variaties. Neem dus ook de vrijheid hier zelf mee te variëren, of het nu met toppings of ingrediënten is.

Zet de gedroogde bonen twaalf uur van tevoren in de week. Spoel af en doe in een pan met vers water. Kook de favabonen in 60 minuten gaar. Snijd de witte ui en knoflook fijn. Zet aan in een beetje olijfolie. Snijd de paprika in heel kleine blokjes en voeg samen met de zeste bij het ui-knoflookmengsel. Zet het vuur uit. Voeg ook de komijn en tomatenpuree toe. Meng samen met de bonen en een beetje kookvocht. Meng met de staafmixer. Als je van een wat grovere variant houdt, roer dan net zo lang tot de bonen uit elkaar vallen.

Knijp er nog een halve citroen over uit. Breng op smaak met zout en peper. Giet de ful medames in een platte schaal en laat goed afkoelen. Snijd de peterselie, tomaat, rode ui en feta fijn. Strooi over de bonenpasta. Nog een paar druppels olijfolie en klaar is de ful medames.